Fælles for alle knuderne, er at de bør fugtes med vand eller spyt, inden at man strammer dem til!! Gør man ikke det, svækkes linen BETYDELIGT mere, uanset om det er den ene eller anden linetype!!
Følgende knuder er præsenteret:
- ½ Blodknude - Til montering af endegrej. En let knude at binde.
- Uniknuden - Til montering af endegrej. Har lidt andre egenskaber end ½ Blodknude. Er samtidigt en god spoleknude.
- Dobbelt Uniknude - Til sammenbinding af 2 liner. Også god til sammenbinding af liner med forskellig tykkelse.
- Perfection Loop - Et godt loop. God til forfangsrod så man kan samle med "loop til loop" systemet.
- Ophængerknude - Som navnet siger er den til montage af ophængere på en line.
- Forenklet Rapala-knude -Supergod knude til fastbinding af flue på et forfang.
- San Diego Jam Knude -God til kraftige liner og fluorocarbon.
- Nail Knot - God i fremstillingen af loops på flueliner.
- Palomar Knuden -God til at montere jigs på en Dropshot-rig.
- Spoleknude - Til at binde linen fast i spolen. God til både fastspole og multihjul.
- Flyline Loop - Sådan kan man lave et godt loop på en flueline.
- Svejset loop - Loop på flueline sammensmeltet med krympeflex.
- Braided Loop - Montage af et flettet loop på en flueline.
- Pater Noster forfang - Bundsnøreforfang til fladfisk.
- Not a Knot - Langt stærkere end knuder til alle fletliner.
Lad os kigge lidt på det
½ Blodknude
Den ½ Blodknude, eller Blinkknude som den også kaldes, er en af letteste knuder at binde og er samtidigt en ret stærk knude. Det er ikke underligt at det er en af de mest udbredte fiskeknuder overhovedet.
Den anvendes til at montere en krog eller anden agn i enden af linen. Jeg bruger den også til visse fluer.
Uniknuden er en rigtig stærk knude, ligeledes til at binde endeagn fast med.
Den dobbelte Uniknude er fantastisk god til at binde liner sammen med, især hvis det er 2 forskellige liner som skal sammenføjes. Jeg bruger den til de fleste af mine forfang, uanset om det er et taperet flueforfang, jeg binder eller et stykke flourocarbon i enden af min tynde fletline til vertical jigging. Jeg synes at en Dobbelt Uniknude er noget lettere at styre end en Blodknude.
Perfection Loop er som det ligger i navnet beregnet til at lave et loop. Jeg anvender den som rod i mine taperede forfang, så det er let at montere dem på fluelinen via "Loop til Loop" systemet. Jeg kan også finde på at bruge et loop i spidsen af forfanget til Vertical Jigging, da det så er hurtigt og let at skifte jig. -I det hel Loope taget bruger jeg den meget til mine "løse" forfang af alle afskygninger, både flueforfang og fladfiskeforfang.
Ophængerknuden er som navnet siger, beregnet til ophængere. Jeg bruger den mest til ophængerfluer foran et blink eller en wobler, både når jeg troller, eller er på kysten. Den er også god til Gummimak over en pirk på en havtur. Ideen er at loopét skal være så stort at agnen kan "trækkes igennem", så der ikke skal bindes yderligere knuder og det samtidigt er let at skifte flue, jig, Gummimak eller hvad man nu bruger.
Man binder ophængerknuden direkte ud af hovedlinen (eller forfanget), så man får et loop uden at binde et løst stykke fast her på.
Den forenklede Rapala-knude er både lettere at binde og fylder væsentligt mindre end den originale Rapala-knude. Disse egenskaber gør den særdeles velegnet til fastgørelse af fluer på et forfang. Fluen vil med denne knude, hænge i en solid løkke og kunne bevæge sig meget frit. Det vil give fluen en meget levende gang i vandet og dermed en mere fristende præsentation end ved en helt fastbundet flue. Sagt med andre ord: Dette er en pokkers god flueknude!
San Diego Jam knuden kommer, som navnet siger, fra San Diego i Californien og er lavet til Big Game fiskeri. Den er velegnet til kraftige liner og skulle være særlig god til fluorocarbon, men fungerer glimrende til andre linetyper også. Det er en meget stærk knude med gode egenskaber i form af en ret høj knudebrudstyrke.
Den bindes traditionelt med alt fra 3 til 8 vindinger (snoninger) fordelt på den måde at jo tyndere linen er, jo flere vindinger bruger man. Til danske forhold og linedimensioner, vil man nok mest binde knuden med 5 - 7 vindinger, dog med undtagelse af forfang til gedder, bundet i tykke nylon eller fluorocarbonliner, hvor man kan nøjes med 3 - 5 vindinger.
Nail Knot er en lidt speciel knude fordi at man binder den udenpå en anden line. Jeg anvender den når jeg laver loops på mine flueliner. Den kræver lidt værktøj i form af en nål eller et stykke rør og den kan drille lidt i starten, men efter nogle gange tager det kun et øjeblik at binde den.
Palomar knuden er god til at fastbinde de lette jigkroge på en såkaldt "Dropshot Rig".
Som navnet siger er Spoleknuden beregnet til at binde linen fast til spolen. Selve knuden er ganske let at binde, men det er er til gengæld ikke ligegyldigt hvordan den vender, da linen helst skal have trækket "bagud". Det lyder selvfølgelig lidt kryptisk, men da det er en skydeknude er det let at løsne den fra spolen og vende den, uden at binde den op. -Ligesom en lasso. ( Dette gælder kun fastspolehjul ).
Bind knuden, stram den godt om spolen og prøv at trække linen henholdsvis den ene og den anden vej. Herefter er det ret tydeligt hvordan den skal vende.
Denne spoleknude har en fordel frem for, eksempelvis Uniknude, da den fylder mindre.
Nu og da har man brug for at lave et loop på en flueline. Jeg eksperimenterer en del med skydehoveder og da jeg altid samler mine flueliner med "loop til loop" systemet, skal der jo laves et loop i begge ender af dem. Desuden kan et loop blive slidt eller skadet på hvilken som helst flueline og så må der laves et nyt.
For at kunne lave et loop som beskrevet her, skal fluelinen have en flettet kerne (braided core). Det vil sige at kernen ligner en snor i stedet for en nylonfiskeline.
Tråden som anvendes til de omviklede "Nail Knots", skal være meget stærk. Her er "Kinesertråd" anvendeligt, men jeg bruger som regel fletline og det vil jeg absolut anbefale.
Limen som bruges til at lave en ny coatning uden på knuderne skal være en fleksibel type.
Man kan anvende "Liquisole", "Aquaseal" eller tilsvarende, men denne type lim har en utrolig lang hærdningstid. Det har jeg slet ikke tålmodighed til, så hvor jeg kan anvende hurtigere typer lim, gør jeg det. Alternativt kommer jeg hærdemiddel i min Liquisole / Aquaseal.
Der eksisterer en lidt speciel lim der hedder "Loon UV Knot Sense", som hærder på få sekunder så snart at det rammes af stærkt UV-lys som solarielys eller lys fra en UV-lygte. Det hærder også i sollys, men det tager noget længere tid. Det er vældigt smart, men resultatet er ikke helt er så blødt som Liquisole.
Et andet alternativ er "Loon Knot Sense", som hærder i løbet af 20 minutter. Denne type er god til at forsegle en knude, men limen svinder så meget under hærdningen at den ikke er egnet til at lave "coatning" med. Begge limtyper er vist her.
Liquisole og Aquaseal giver et blødere resultat end de ovenstående typer og det gør det mere fleksibelt og solidt. Det er ganske enkelt bedre, men også noget mere besværligt at have med at gøre.
Ulemperne er mange. Det er voldsomt dyrt. Det holder ikke længe, når først at der er taget hul på en tube, med mindre at det opbevares i fryseren. Det kan lime låget på tuben uhjælpeligt fast. Hærdetiden er enorm lang og det "løber", hvis man ikke hele tiden vender og drejer det limede emne. -Sidstnævnte kan dog løses med et særligt hærdemiddel som gør limen formstabil i løbet af et kvarter. Til gengæld giver det et super resultat og kan bruges til alt fra at reparere fluelinecoatning, loops og reparation af waders og gummistøvler, sågar sammenlimning af skosåler.
Gør alting lettere for dig selv ved at tage følgende foranstaltninger:
Cotol-240 er et hærdemiddel til Aquaseal og Liquisole. Det speeder processen voldsomt op og gør limen realistisk at bruge. Til et par waders kan det måske være ligegyldigt, men til en flueline kan det ikke nytte noget at limen "render" og er halvflydende i timevis. Ved at blande Cotol-240 i limen i et forhold 1 : 3, bliver limen formstabil i løbet af et kvarters tid og kan derefter hænges til tørre uden at det ændrer sig. Det er dyrt, men uundværligt. -Til gengæld har man hærder til mange mange flueliner!
Når du er færdig med at bruge limen, så læg den i en plastikpose og put den i fryseren. Så holder den MEGET længere!
Hvis man stikker enden af fluelinen ned i Acetone, opløses coatningen og er derefter let at skrælle af med et stykke tynd fletline eller med neglene.
Nå... Lad os komme i gang med at lave et loop.
Med krympeflex kan man smelte coatningen sammen og lave et loop på sin flueline. Denne måde at lave loop på, har sin fordel i at det er hurtigt og solidt og fungerer også på liner med monofilkerner. Loopét er til gengæld lidt klodset og er ikke egnet til at trække igennem stangens øjer under fiskeriet. -Den vil helt enkelt hænge i øjerne og give en ujævn irriterende indtagning. Dermed er denne type loop ikke egnet til andet end spidsen af et skydehoved eller flueline, da denne ikke behøver at trækkes igennem stangøjerne under fiskeriet. Det er også det som jeg bruger dette loop til: Spidsen af mine skydehoveder.
Jeg bør nok oplyse at der er ret stor forskel på de materialer som fluelinernes coatning er lavet af og det påvirker også deres evne til at smelte sammen. Nogle liner er bare meget lettere at smelte sammen end andre!
Du skal bruge en skarp kniv, et skærebrædt, en saks, en lighter og et stykke gennemsigtigt krympeflex.
Og så går vi i gang.
Sådan ser det færdige resultat ud.
Sædvanligvis vil jeg anvende et loop der er lavet af linens kerne, som vist højere oppe på denne side, men det kræver en line med flettet kerne. Ikke fordi at man ikke kan strippe coatningen af og lave et loop på en monofil kerne, men det dur ikke til praktisk fiskeri, da det har en tendens til at hugge i stangøjerne. Mange Sinktip, Intermediate- og Synkeliner, har en monofil line som kerne og det er disse liner som jeg anvender Braided Loops på.
Braided Loop, Butt Leader, flettet loop, sok...
Kært barn har mange navne og denne løsning har eksisteret i mange år.
Man kan købe færdiglavede loops, som er klar til montage, men man kan også købe det flettede materiale på rulle, som man klipper passende stykker af. Det mest kendte materiale til afklipning, er nok klassikeren "Gudebrod Braided Mono Butt Leader", så hvis man søger på nettet efter dette, dukker der også andre alternativer frem.
De færdiglavede loops som er lige til at montere, vil nok være det letteste at bruge for de fleste. Sådanne loops kan købes meget billigt på Ebay, hvor det ikke er unormalt at kunne finde dem til under en 50ér for 15 stk, inklusiv forsendelse. Uanset om man vælger den ene eller anden form, er det meget vigtigt at diameteren passer nogenlunde. Hvis diameteren er for stor, kan den slippe sit greb og falde af. Er diameteren for lille, kan man ikke montere den, da den simpelthen ikke kan skubbes over fluelinen.
De sælges typisk i 20, 30, 35, 40, 50 og 80 punds udgaver og diameteren stiger med styrken. Det med størrelserne kan man godt fare vild i, men som hovedregel vil 35 lb (pund) kunne anvendes op til lineklasse 8 eller måske endda 9. Der over må der en 50 eller 80 lb braid til. Husk at en tyk sok ikke kan fungere på linens tynde ende, så hvis du vil have flettede loops i begge ender af et hjemmelavet skydehoved, må du have flere forskellige tykkelser for at det kan fungere. -Ellers risikerer du at loopet slipper linen under fiskeriet!
Nå... Lad os prøve at lave et loop af et stykke Gudebrod Butt Leader.
Systemet har en selvspændende effekt, så når først materialet er skubbet på linen, holder det glimrende. -Jo mere man trækker i det, jo mere spænder det omkring fluelinen. Alligevel skal det sikres for at det ikke kan slippe sit greb. Nogle trækker en elastisk kappe hen over materialet, andre bruger Sekundlim. -Jeg foretrækker en lidt mere besværlig og også dyrere løsning, men jeg synes at det er besværet værd. Det er denne løsning som jeg vil gennemgå herefter.
Sådan ser det færdige resultat ud. Den skal lige vendes og drejes i 10 - 12 minutter indtil limen er hærdet nok til at være formstabil. Derefter hænges den til tørring i et døgn.
Pater Noster forfang - Bundsnøreforfang til fladfisk
Et bundsnøreforfang kan bindes på mange måder. Grunden til at jeg binder dem på denne måde, er at det er en let, pålidelig og enkel metode at gøre det på, samt at jeg godt kan lide at hele forfanget kun består af et enkelt stykke line. Desuden er der ingen kostbare dele i og det har jo også sin charme...
Du skal bruge ca. 130 cm line, 2 rørperler, 2 sugerør, kroge og bly.
Start med at binde de 2 tafsér med "Ophængerknuder" og lav dem ca. 15 cm lange. ("Ophængerknuden" kan godt drille lidt i starten, men man kan også bruge "Kirurgknuder" i stedet for ). Lav herefter et "Perfection loop" i begge ender.
Saml resten af forfanget som vist på billederne...
Fælles for alle fletliner, er at knudebrudstyrken er relativt lav. Nogle knuder holder bedre end andre, men ingen har tilnærmelsesvis den styrke som en Not a Knot kan præstere. Det eneste det kræver er den lille metaldims som sættes imellem endegrejet og hovedlinen.
Not a Knot eksisterer i flere forskellige udformninger, men de fungerer alle på samme måde. Selv om den lille dims ser kryptisk ud, er den ganske let at anvende. Modellen herunder er sammenbygget med en svirvel og en hægte og det er ganske smart.
Den klassiske udformning er lidt anderledes og det er den som jeg har valgt til billedserien herunder. Lad os se hvordan den fungerer.
Ringen er en såkaldt springring (som en lille nøglering) og den symboliserer endegrejet. I praksis er det selvfølgelig ligegyldigt om det er en wobler, spinner, blink, en hægte eller hvad du nu ønsker i enden af din hovedline.
BEMÆRK! -Når linen er snoet omkring skaftet som vist på den 3. Not a Knot herunder, skal der blot trækkes i linerne for at få dem under den fjedrende ende i øjet. Derefter er de i den position som ses på den 4. Not a Knot.
-Herefter snoes linerne blot endnu en omgang om skaftet og processen gentages.
Hvad fisker du efter? -Måske kan du finde lidt inspiration til din næste fisketur, på en af disse sider:
Her er sider, fyldt med fisketips, præsentation af grejet, fisketeknikker og meget mere, altsammen serveret på en ukompliceret måde, med masser af illustrationer og billeder.
Put and Take fiskeri
Fiskeri efter havørred
Geddefiskeri
Sandartfiskeri
Aborrefiskeri
Makrelfiskeri
Fiskeri efter fladfisk
Fluefiskeri for nystartede
Dørgning / Trolling
Vertikalfiskeri efter sandart