Fiskeglad - Mik Andersen

Som så mange andre er jeg glad for at "stresse af" med en fiskestang i hånden. Nok er jeg mest til fluefiskeri, men dørgning/trolling, mede og spinnefiskeri er skam også på tale.

I sæsonen for sandarter er jeg ikke til at drive fra vertical jigging. -Jeg ville ønske at det var sandartsæson hele året, da dette fiskeri er noget af det mest spænende fiskeri overhovedet. Desværre er præcis dette fiskeri, blevet ødelagt i Silkeborgsøerne. Søerne er invaderet af vandremuslinger, som omtrent umuliggør, at sandarternes yngel (larver), kan overleve. Dermed kan sandarterne ikke reproducere sig og bestanden er helt kollapset, så der reelt kun er få tilbage.

Det er selvfølgelig smukt at søerne er blevet klarvandede og man må jo sige at vandremuslingerne effektivt filtrerer vandet. Konsekvenserne af det klare vand, er til gengæld uoverskuelige.
Solens lys når nu meget længere ned i vandet, så plantevæksten er øget kraftigt.
Den voldsomme grødevækst i åen, holder en del på vandet, så det staser op i søerne og dermed stiger vandstanden.
-Modviljen til at klippe grøden, hjælper heller ikke. Resultatet af den højere vandstand, er absolut mest generende for den mennesker som bor ned til søerne og åen, da de generer oversvømmelser. For vi lystfiskere, betyder det, at vi ikke længere kan sejle under flere af broerne, samt at vadefiskeri i åen, omtrent er umuliggjort.

Personligt, mener jeg dog at tabet af sandartfiskeriet, er det værste. Til den ansvarlige, har jeg dette fromme ønske: "Gid din røv vil klø, uendelig, ulideligt og uophørligt, resten af dine dage."

Jeg fisker mest i Silkeborgsøerne men da også i å, fjord, på kyst og i hav. Desuden ynder jeg at tage i et Put & Take, da det er både nemt, billigt og giver gode fisk.

Er man ny i lystfiskeriets verden, er alting så uoverskueligt. Mange køber deres første grej ind, uden at have den fjerneste anelse om hvad det egentligt er beregnet til og hvad det kan og ikke kan. Derefter går turen til fiskevandet, hvor forventningens glæde over det nyerhvervede grej er i top og man mener at der er rimelige chancer for fisk. Hvis man ikke har fanget noget de første mange gange man har været afsted, bliver forventningens glæde hurtigt vendt til frustration. Det er oftest her at det går op for den enkelte at fiskeri ikke er så simpelt endda og at der er fordele ved at lære lidt teknik. Filosofien bag disse sider, er at man kan læse sig til en god start og dermed minimere frustrationerne over de udeblivende fangster. Der burde også være mulighed for at målrette sit fiskebudget, så man får mere ud af sine penge.

Samlet set giver fiskeriet jo også fisk til køkkenet og for nu at det ikke går op i stegte fiskefileter det hele, er man jo nødt til at udvide sin horisont på gourmetsiden. Det har jo givet en del opskrifter efterhånden og det vil jeg da gerne dele med dem der er interesserede. - Mere om det senere....

Jeg har delt emnerne op i nogle undersider, så det er lidt mere overskueligt og noget lettere at finde rundt i. Kig i menuen og se om der er noget der frister.  ;-)

Det efterfølgende er blot en kort præsentation af nogle af emnerne på siden.

Koldrøgning

Der er mange der anser det for svært eller umuligt at koldrøge sine fisk selv, men med lidt vejledning er det nu ingen sag. Sådan set, er det ret let at komme i gang med, oven i købet til få penge, da denne løsning kun koster et par hundrede kroner.
Det kræver dog at man har lidt fingersnilde og noget værktøj til rådighed. Desuden går der jo også lidt tid med det, men hvis man går til den med en lidt hobbyagtig indstilling, kan det jo blive helt sjovt.
Klik på linket i menuen og du får en vejledning i hvordan man kan lave og anvende en god og billig ovn, rigt illustreret med billeder så det er til at forstå. Du kan også klikke på genvejen her: Koldrøgning

Put and Take

Fiskemetoder
Som det jo nok skinner igennem, fisker jeg også helst med flue i Put & Take-vande. De fluer jeg har mest held med her er "Booby Nymph" på synkeline om vinteren og ellers "Dog Nobbler" og "Wolly Bugger" på flydeline det meste af resten af året, bortset fra tørfluesæsonen. Kunsten for dem alle er at de skal fiskes langsomt og i små "nøk".
I tørfluesæsonen fisker jeg med en ret simpel flue der består af en tæt indbunden skumkrop og et hvidt, grizzly eller gult palmerhackle.

Alle disse fluer og fisketeknikker er der jo mange der har skrevet meget om og jeg tror egentlig ikke at jeg har noget nyt at tilføje, så i det efterfølgende vil jeg koncentrere mig om en mulighed jeg bruger når fiskene ikke vil hugge. Så må spinnestangen frem og der må trylles lidt med grejet, for at få bæsterne til hugget.
Hvis det lyder interessant, så prøv at kigge på siden om P&T. P&T fiskeri 

Vertical Jigging

Vertical Jigging er et specimenfiskeri, primært efter sandarter. I hvert fald i Danmark, da metoden egentlig blev udviklet til bass i Japan og USA.

På siden om emnet, kan du læse lidt om teknik og grej til dette sjove og til tider ret effektive fiskeri. Vertical Jigging

Kastefiskeri

Siden her omhandler spinneteknik, grejvalg, tips og andet til de forskellige fisk. Kastefiskeri
Hvis du synes at fiskeriet driller eller at du ikke rigtigt kan komme godt i gang med det, er her lidt rådgivning. :-)

Jeg har valgt den indgangsvinkel at første punkt på listen må være at finde ud af hvad man vil fiske efter og derefter vælge grejet. Mange fiskere starter med at købe en masse grej og derefter prøver sig frem og det kan godt blive en lidt dyr og tidskrævende fremgangsmåde.

Her finder du hvad du skal vide for at komme godt i gang med at fiske gedder, aborrer, sandarter, ørreder, makreller og fladfisk.

Fluefiskeri for begyndere

Denne side er tilegnet folk som gerne vil i gang med fluefiskeriet. Der er mange begreber og faldgruber som er ret svære at forstå for en nystartet fluefisker.
Jeg har med denne side prøvet at gøre begreberne nogenlunde spiselige, så tingene så småt kan hænge sammen. Herved har du en chance for at finde ud af hvad der er vigtigt at vide i købefasen, så du ikke kommer til at bruge penge på noget forkert.
Siden rummer ikke noget om fisketeknik, da jeg synes at der eksisterer mange gode sider om dette emne i forvejen!

Erfarne fluefiskere vil ikke finde noget nyt her.... Fluefiskeri

Dørgning - Trolling

Har man en båd til rådighed er det let at komme i gang med at dørge. Det er bestemt værd at overveje, da dette fiskeri er meget effektivt, da agnene arbejder i effektiv fiskedybde i længere tid end nogen anden fiskemetode.
Denne side er en introduktion til dørgefiskeriet, hvor de mest almindelige teknikker og grej bliver præsenteret.
Er du helt ny i dørgningens verden, kan denne side måske give lidt klarhed over tingene. Dørgning

Knuder til lystfiskeri

Knuder til fiskeri kan være en videnskab og der findes da også en hulens masse af dem. Nu behøver det jo ikke at være en videnskab og derfor holder jeg mig til det, som jeg synes er mest praktisk. Det vil i praksis sige at jeg kun anvender nogle få men gode knuder, som jeg har positive erfaringer med.

Der er ret stor forskel på hvor stor knudebrudstyrken er på de enkelte knuder og det er en af de ting som vejer tungt ved valget af den rigtige knude. Jeg har ikke kunne finde et præcist værk over knudebrudstyrkerne på de enkelte knuder, da der findes et utal af den slags undersøgelser, men ingen enslydende. Dog er knuderne placeret nogenlunde ens i rækkefølgerne i diverse tests og har givet mig et hint om hvilke knuder jeg skal bruge. Det eneste der dog er sikkert, er at linens brudstyrke bliver nedsat når man binder knuder på den, uanset om det er en nylon, fluorocarbon eller fletline.

Her er en beskrivelse af de knuder som jeg anvender. Her er også beskrivelser af, hvordan man kan lave loops på sine flueliner. Lystfiskerknuder

Opskrifter & fileteringsteknikker

Her hos os er vi ikke så glade for fiskeben i munden. Derfor fileterer jeg alt fisk, med kun ganske få undtagelser. Jeg har lagt mærke til at der er mange der slet ikke ved hvordan man gør det, så her er billedserier af både rensning og filetering af fisk. Her kan du lære at filetere fiskene på forskellige måder og arter som ædelfisk, aborrer, sandarter og gedder er direkte beskrevet, men disse teknikker kan naturligvis anvendes til "et hav" af fisk. De første gange virker det lidt "kejtet", men den tid man bruger på at lære det kommer mange gange igen senere. :-)
Her er desuden en række opskrifter som jeg har fået gode tilbagemeldinger på. Du kan finde tingene under kategorien "Madlavning" i menuen. Fileteringsvejledninger Fiskeopskrifter

Fluebinding for nybegyndere - Hvordan kommer man godt i gang?

Da jeg selv startede med at binde fluer, havde jeg i sagens natur intet begreb om hvad jeg skulle bruge af værktøj og materialer. Jeg startede med et færdigsamlet begyndersæt som bestod af en hel kasse med materialer og noget værktøj. Det viste sig at en stor del af disse materialer var af middelmådig kvalitet og selv om at indkøbsprisen virkede ret billig, ville jeg helt sikkert have begyndt anderledes, hvis jeg vidste lidt mere om det. Derfor har jeg skrevet lidt om emnet, så andre måske bliver lidt klogere, inden at de kaster sig ud i det. Her står lidt om det mest almindelige værktøj og nogle af materialerne. Jeg har prøvet at komme med et bud på hvad der er nødvendigt og hvad der kan vente, samt lidt om hvad man kan lave selv med lidt opfindsomhed... Kig selv. Fluebinding

Slib dine kroge sylespidse.

På denne side, viser jeg hvordan du kan slibe dine kroge. En spids krog er altid at foretrække og er næsten en forudsætning for et effektivt fiskeri. Mange har dog lidt svært at få gjort slibningen effektiv nok til at krogene bliver funktionelle.

-Her kan du se teknikken på min sædvanlige måde, med en tegneserieagtig blanding af billeder og tekst. Slib krogen

Lystfiskerordbog

Som ved alle andre emner, rummer lystfiskeriet en masse sære ord og begreber. For nystartede lystfiskere, kan det være lidt svært at overskue alle ordene, så jeg har lavet en lille ordliste, med de mest almindelige begreber og ord: Lystfiskerordbog 

Gør det selv

Mange lystfiskere er meget kreative mennesker og kan godt lide at rode med tingene i værkstedet. Det er også spænende at fremstille grejet selv og så kan man teste om de ideer man har, også kan fungere i fiskeriet. Måske kan du finde lidt inspiration på denne side: Lav grejet selv