Fiskeoplevelse
Som dreng var jeg jævnligt med mine forældre på høfderne langs vestkysten for at fange makreller. Med dejlige minder om sorgløst fiskeri på herlige sommerdage, drog jeg afsted med en kammerat mange år senere for igen at stå på høfderne. Jeg havde næsten svedt makrelfiskeriet ud af min bevidsthed, men da invitationen kom tog det ikke mange sekunder at takke ja.
Det var en herlig sommerdag! -Varmt, skyfri himmel og østenvind. -Perfekte forhold til fiskeriet.
Vi var ikke ene om at fiske makreller på høfden, men der var alligevel god plads til alle. Fantastisk at stå i shorts på høfden i den bagende sol, med en behagelig brise og kun krusninger på Nordsøens ellers så barske kyst. Den sædvanlige stride vind og de tunge dønningers buldren var ikke til stede den dag.
Store bredryggede flotte multer søgte efter føde langs høfdens store sten.
Nå... Kastepirken i enden af et makrelforfang blev kylet vest på, ud i nærheden af et langt strømskel og spinnet aktivt ind med passende ryk. Efter nogle kast fik min kammerat hug og kunne snart efter løfte en sprællende flot makrel op på høfden. Snart efter var det min tur og en af havets utrættelige minitun drønede rundt i højt tempo, indtil at den måtte lade sig løfte ind over de store sten.
Det var en pragtfuld dag og vi kunne tage hjem med adskillige poser med fine makrelfileter.
-Herligt! -Fiskeri i topklasse.
En dejlig sommerdag på vestkysten med fralandsvind, solskin og hugvillige makreller. Dét er livet!
Makrelfiskeri
Makrelfiskeri er et sjovt og actionpræget fiskeri, da makrellerne er heftige fightere og på trods af sin størrelse, også besidder en væsentlig styrke. Grunden til makrellernes styrke ligger nok i at de ikke har nogen svømmeblære og den derfor er vant til at svømme hvileløst rundt.
Makrellerne bliver sjældent ret meget over 65 cm lange og kan nå en maxvægt på omkring 3,5 kg. I daglig tale er en makrel på et kg dog en pæn fisk.
Af udseende ligner en makrel en nedskaleret tun og er en super spisefisk med lidt mørkt velsmagende kød. Desuden er den let at filetere og udbene, da nervebenene står i en helt lige række, midt i fileten.
Makrellen er i Danmark en rigtig sommerbebuder som kan fanges, først langs den jyske vestkyst fra juni, juli og siden i de indre farvande.
Hvis man skal have succes fra land langs vestkysten, er det helt klart bedst når der har været østenvind i nogle dage, hvor makrellerne kommer ind under land en kastelængde ude. Nogle gange er makrellerne endda helt inde under land, hvis vandet er klart. Fiskeriet foregår fra høfder, moler og havnekajer, måske endda direkte fra kysten.
Fisker man derimod fra båd, er man ikke afhængig af østenvinden og makrellen kan i sommerperioden, fanges over det meste af Nordsøen.
Østenvind??? -Hvorfor det?
-Det er der såmænd en logisk og enkel forklaring på! -I hvert fald på den Jyske vestkyst!
Makrellerne har meget fintmaskede gæller, som sandkorn og andet skidt kan sætte sig fast i.
Når den sædvanlige vestenvind banker dønningerne ind mod vestkysten, hvirvles der en masse sand op og vandet bliver grumset.
Så søger makrellerne føde lidt længere væk fra kysten og kan ikke nås fra høfderne med en kastelængde.
Det er selvfølgelig kun på vestkysten at østenvind er en fordel! -I de indre farvande er det ligegyldigt.
Billedet her under, viser en kammerat som er hamrende god til at fange fisk... ;-) ...
Vi fangede begge to pænt den dag, men han tog altså dobbelt så mange makreller som jeg gjorde.
En god dag kan give mange fisk.
Teknik - Spinnefiskeri
Kast godt langt ud og spin ind i et varieret men rask tempo.
Der skal arbejdes med stangen, som bevæges i ryk under indspinningen, så agnen til tider bevæger sig rykvis.
Sørg for at søge i flere retninger og i alle dybder, da makrellerne godt kan samle sig i bestemte dybder.
Læg især mærke til strømskel i vandet. I strømskellene, samler der sig en del fødeemner og det lokker makrellerne til. Kast over strømskellene hvor det er muligt.
Som det nok skinner igennem, er det ikke raketvidenskab, at fange makreller. -Det handler nærmest om at være der, når makrellerne er til stede.
Grejet
En 9 - 10 fods stang med en kastevægt på op til 40 gram er passende. Man kan godt vælge kraftigere stænger, men så snyder man sig selv for meget at makrellernes ellers bomstærke kamp. Et solidt fastspolehjul med 120 meter 0,35 mm monofil, eller endnu bedre fletline. -Fireline 0,17 mm er passende, men så heller ikke tyndere. -Ellers vil det ikke kunne håndtere de ret tunge kastevægte.
Til spinnefiskeriet er det en rigtig god ide at anvende et makrelforfang inden sit endeagn.
Makrelforfanget består af en hovedline med 2, 3 eller helt op til 5 tafsér med hver sin krog.
På hver krog er der bundet et stykke blank folie eller andet kunstmateriale, så det ligner en lille flok småfisk som flygter fra endeagnen.
Hvis man har fluebindegrej til rådighed, kan man sagtens lave "småfiskene" selv, ganske enkelt ved at binde noget flashmateriale på krogene og derefter binde forfangene. Man skal dog overveje om det er besværet værd, da et færdigt forfang kan købes ret billigt...
Dog kan man opnå en højere kvalitet ved at binde sit forfang i flourocarbon og samtidig binde sine ophængere i præcis det design som man tror allermest på.
Forfang med 2 eller 3 kroge er at foretrække, da der ellers er for meget vindmodstand og det koster længde. Køber man forfang med 4 eller 5 kroge, er de lette at dele på midten så man får 2 forfang.
⬅️ Til venstre ses et typisk makrelforfang i sin salgspose. Der findes mange varianter, men pas på at du ikke kommer til at købe et sildeforfang, da det ikke kan holde til makrellerne.
Den færdige rig ses på illustrationen herunder. ⬇️ Billedet kan klikkes større
Endeagn
Endeagn kan være kastepirke, kystwoblere og blink på omkring 35 gram. Farverne.... Ja, man fristes til at omskrive Henry Fords velkendte citat på denne måde: "Det er fuldstændigt ligegyldigt hvilken farve endeagn til makreller har, når bare de er sølvblanke". Man kan selvfølgelig vælge andre farver også, men det skader bestemt ikke sagen hvis der er områder på agnen som er sølvblanke. Makreller kan lide skinnende og relativt hurtige agn.
Medefiskeri med prop
Makrellerne kan også fanges med naturlig agn, fisket under en prop.
Hertil anvendes hele tobis eller ferske sildestrimler som agnes på en trekrog i passende størrelse. I mangel af bedre kan en tynd strimmel af en hornfisk eller anden blank fisk også bruges.
Kastevægten skal ligge i proppen så der anvendes et bobleflod eller Bombardaflod.
Boblefloddet er nok det bedste valg til dette fiskeri, da det er udstyret med en stoppind, så man let problemfrit kan ændre forfangslængden, uden brug af stopperle og gummistopper.
Modellen her har en traditionel udformning med 2 gummipropper til at holde på den påfyldte vand. Man kan med mængden af vand i floddet, ganske let justere kastevægten så det passer. Bliver den for tung, hælder man blot lidt vand ud af floddet.
Bombardafloddet herunder, kræver lidt mere specialgrej i form af en såkaldt gummistopper og en stopperle til at justere forfangslængden. Til gengæld kan man nok kaste lidt længere med denne type, end med boblefloddet.
Klem eventuelt et splithagl på linen ved krogen for at trække den ned. Der anvendes ofte ret lange forfang på omkring 3 meter for at nå ned til fiskene og da der godt kan være strøm i vandet, kan lidt ekstra vægt være nødvendigt.
I særlig stærk strøm er et større stykke bly måske endda nødvendigt.
Makrelfiskeri er et sommerforehavende, så det kan være en varm oplevelse at stå lige i solen på en høfde en hel eftermiddag. Tag solcreme med, samt rigelig med drikkevarer.
En skarp kniv og et skærebrædt er næsten et must.
Husk også en køletaske med mange frosne kølelegemer, samt en plastiksæk. Kom makrellerne i plastiksækken og derefter i køletasken, helst i renset tilstand. En makrel som ligger i timevis på en høfde en varm sommerdag, bliver dårlig. En harsk, halvrådden fisk er jo ikke særlig delikat!
Måske kan du også lide siden om kystfiskeri efter havørred: Havørred
Eller savner du lidt inspiration til knuderne: Lystfiskerknuder
Eller bare grejet generelt: Kastefiskeri
I menuen øverst på siden, findes der mange andre sider om lystfiskeri.
Rigitg god læselyst
Mvh Mik :-)