Aborrefiskeri

Aborren er en af de mest almindelige fisk i vore ferske vande.

Den er ganske livlig og rusker noget i forfanget og er derfor sjov at fange.
Desuden er den en rigtig god spisefisk, da den smager godt og samtidigt er ret let at filetere.
Aborrer har bideperioder og når den er i hugget, er den ret let at fange, da den angriber stort set alt.
Er den derimod ikke i hugget, kan den være næsten umulig at få til at bide.

Det hænger sammen med at aborrer ikke kan tømme deres svømmeblære direkte, men må gøre det igennem blodet.

Dette er en langsommelig affære, så hvis der bliver lavtryk, går der noget tid hvor aborrerne ikke rigtigt gider at lege med.
Den er derfor helt klart lettest at fange når vejret er stabilt, især hvis det er klart og godt.

Når jeg tænker tilbage, ser jeg på aborren som en rigtig sommerfisk, med minder om mange fine sommeraftener.
Aborrene bider gerne i dagtimerne, men kort efter at solen er gået ned, forsvinder det meste af denne bidelyst. Aborrerne lever i fersk og brakvand og findes gerne i strømvand, eksempelvis ved broer, indsnævringer, åer og lignende, men kan såmænd også fanges i åben vand.
Hvis man ser mågerne slå ned på vandet igen og igen det samme sted ("mågesjov"), er der sikkert en flok aborrer som jager en stime småfisk og kan man komme til at kaste ind i det område, er der næsten fangstgaranti.

http://www.aborre.dk/ Dette link viser vejen til en gut som har sat sig ind i sagerne omkring aborrer og jeg synes at siden er så god at jeg hellere vil linke hertil end at skrive en masse selv. Derfor vil jeg gå direkte til selve fiskeriet.

Sådan ser en aborre ud (billedet kan klikkes større).

Den er let at kende med sine sorte striber og røde finner. På større eksemplarer kan de sorte striber dog være noget "udvaskede" eller måske endda næsten borte.

En god måde at håndtere lidt større aborrer på, er ved at stikke tommelfingeren i munden på den og holde den i underkæben. Gør man det, falder fisken helt til ro og lader sig let holde.

En ting som man skal være opmærksom på er at der er spidse pigge på gællelågene og på rygfinnen og man kommer let til at stikke sig.
Stikkene er ufarlige og piggene indeholder ingen gift, men alligevel...

 

Grejet

Aborrer kan fanges på helt utrolig mange måder, lige fra fiskeri med prop og orm til blink, spinnere og alt muligt andet. Vælg en ret beskeden stang, da aborrerne trods alt ikke er ret store. Til gengæld kæmper de en brav kamp med karakteristiske rusk og et højt tempo.

Aborrernes mund er er ret skrøbelig og bliver let flået i stykker af krogen, så sørg for at hjulets bremse ikke er stillet for stramt. Fight hellere fisken til den er træt, så den kan landes uden dramatik. -Det er ærgerligt at miste en god fisk på grund af en forkert justeret bremse.

Spinnere

En af de mest populære metoder er spinneren.

Spinnere fra Mepps og Blue Fox Vibrax er generelt i super kvalitet.

Ofte vil aborrerne gerne hugge på ret farverige agn, så modeller med rød, orange og gul, har jeg gode erfaringer med.

Jigs

Jigs er ligeledes rigtig gode til aborrer.

Her under ses den klassiske "Mister Twister" jig, som er en af de allermest populære jigs.
Vær opmærksom på at hoved og hale sælges separat og at man derfor selv skal samle jiggen.
 

Der findes desuden et stort udvalg af mere eller mindre naturtro jigs som ligner fisk i formen. Disse kaldes for "Shad jigs". Der findes også en del underligt udseende gummiagn som må gå med i jig-kategorien, samt hybridagn der er en mellemting mellem woblere og jigs. Især firmaet "Storm" har produceret en del af disse agn og de er generelt velfangende, men også ret dyre. Hvilke modeller som er gode, er nu nok mest op til dig og hvad du tror på. ;-)

 

Woblere

Woblere er også gode til aborrer.
Modellerne her under er fra Rapala og størrelser mellem 6 og 10 cm er ideelle, men aborrer generer sig ikke for at hugge til selv noget større agn.
Igen er krasse farver et godt valg.

Ofte er en ret kvik indspinning med hurtige spinstop det helt rigtige.

"Frenzy" her under, er også glimrende.

Prøv desuden overfladewoblere som poppers og Rapalas "Skitter Walk".

Blink

Blink i alle afskygninger kan fange aborrer, men især ret livlige blink er gode.

Ophænger

Der kan være mange ekstrafangster i statestikken, hvis man rigger til med en "ophænger". Dette er oftest en flue, men en enkeltkrog med en jigkrop kan være lige så god. Ideen er at det ser ud til at hovedagnen jager ophængeren. Om det er en form for misundelighed som gør at fiskene ofte hugger på denne montage, ved jeg ikke, men det er til tider ret effektivt.
Princippet er vist herunder.

Prop og orm

Aborrerne kan sagtens fanges med en god gammeldaws prop og krog med orm på, så hvis man er til afstressende fiskeri uden komplicerede dikkedarer, er aborrefiskeri med prop og orm et godt bud.....

Finder man et godt sted, er denne metode endda ganske effektiv, så tag godt med orm med.

Her handler det om at forsøge sig lidt frem. Bider fiskene ikke på, så prøv at ændre længden på forfanget.

Er der strøm i vandet, kan det være nødvendigt at montere et splithagl på forfanget, for at trække den ned i vandet.

Nogle gange virker et ret stillestående fiskeri godt. -Andre gange må man skabe lidt bevægelse.

Man fanger aborrer i alle størrelser på denne måde og man må være indstillet på at fange en del fisk med beskeden størrelse.

 

Fluer

Aborrer er rigtig gode fluefisk og også her er krasse farver gode. Jeg har gode erfaringer med gule, orange, røde og skrigende grønne nuancer.

Almindelige nymfer fungerer såmænd også fint..

Desuden er rejeimitationer glimrende i brakvand.

Er aborrerne hugvillige, er flashfluer virkelig gode. - Nærmest som er slags miniudgaver af geddefluer.

Fluerne fanger typisk bedst med en lidt hurtig indtagning.



Bundmede

Bundmede med naturlig agn, er en anden mulighed som fiskere der kun ønsker at fange aborrer af en vis størrelse ofte anvender. Agnen er småfisk på 6 - 8 cm som kroges i overlæben med en trekrog.
Riggen er enkel og består af ½ - 1 meter forfang med en trekrog i den ene ende og en swirvel i den anden ende. På hovedlinen trækkes et stykke gennemløbsbly så aborren kan stikke af med agnen uden at mærke for meget modstand. Bremsen løsnes tilpas. Et Baitrunnerhjul, eller et multihjul med knarre er en fordel til dette fiskeri.

Fisker man med døde agnfisk, kan man gøre dem flydende ved at injicere lidt luft ind i dem med en sprøjte med kanyle. På den måde kan man få dem til at løfte sig op i vandet, så de ikke bare ligger fladt på bunden.

Bundmederiggen er vist herunder. Den er besværlig at kaste ret langt med og det kan være nødvendigt at lave en gummistopper bag gennemløbsblyet for at holde sammen på tingene. Gummistopperen ødelægger dog noget af ideen med gennemløbsblyet, men man kan ikke altid få det hele.

Apropos gummistopper!
Man kan godt anvende de siliconegummistoppere som grejbutikkerne har, men de er dyre og besværlige at have med at gøre. Værst af alt, er dog at de ikke kan eftermonteres på linen uden at skille riggen ad.

Det bedste og billigste må være at anvende almindelige elastikker fra husholdningen. Det tager kun få sekunder at montere en gummistopper af en elastik og den kan sagtens skydes op og ned ad linen, præcis som de dyre siliconestoppere.
Det er enkelt: Træk elastikken igennem sig selv, uden om linen. Træk den godt til og klip det overskydende af med en saks eller en tang.
Det er vist på serien herunder.

Rejer

Rejer på en krog og et splithagl et stykke oppe af linen, er ret effektivt i brakvand, eksempelvis ved å-udløb i en fjord, havn eller lignende.

Desuden kan en reje agnes på en krog under et bobleflod eller et Bombardaflod, ligeledes til fiskeri i brakvand.

Et lille tip til de lidt større aborrer, er at gribe den i underkæben. Aborren tager ikke skade af grebet og som en slags refleks, stivner aborren helt og bliver ganske rolig.

Jeg vil tro at kæbegrebet kommer fra Bassfiskeriet. Bass er en fætter til vores aborre og virkningen er den samme. Man ser tit amerikanske lystfiskere stå og posere med en bass i et kæbegreb.

Grebet er også godt til genudsætning. Så snart grebet slippes, kommer aborren ud af den tranceagtige tilstand og bliver helt frisk igen.

Et plask med halen og væk er den.

Vertical Jigging

Billedet viser en flok aborrer og en enkelt sandart som er fanget med Vertical Jigging.

Vertical Jigging har ikke noget som helst med kastefiskeri at gøre, men er en rigtig god metode til at fange aborrer og er derfor medtaget her for oplysningens skyld.

Metoden er især god til at fange større eksemplarer.

Bemærk i den forbindelse aborrernes størrelse i forhold til sandarten øverst i bunken, som måler på den gode side af 55 cm.

Lad det være sagt med det samme at denne metode kræver en pokkers masse specialgrej, samt en båd....

Hvis du har lyst til at vide mere om Vertical Jigging, kan du kigge på siden om emnet.

Det er godt nok mest målrettet efter sandarter, men er faktisk ganske effektivt til aborrer også.

 

 

 

 


Til aborrefiskeren er en pean næsten uundværlig, da aborrer ofte er kroget ret langt inde i munden.
Det er ikke uden grund at de har en stor mund.


Aborrefileter skal man ikke snyde sig selv for. De smager simpelthen fantastisk.
Så selv om fiskene ikke er kæmpe store, er de helt klart værd at gå efter og er en af favoritterne her i huset.

Hvis du ikke er helt sikker på hvordan man fileterer dem, kan du se en metode et stykke nede på denne side: Filetering af fisk
Billederne herunder kan klikkes større.

 

Aborrer kommer ofte med op som bifangst, men det bliver de jo ikke ringere af. Herunder ses en gang aborrer og et par sandarter.

Har du prøvet at filetere en aborre? Hvis ikke, kan denne vejledning måske hjælpe: Fileter en aborre

Måske er du også interesseret i geddefiskeri? Geddefiskeri

I menuen til venstre på siden, er der masser af andre lystfiskersider, under menupunktet "Fiskeglad".

God læselyst.

Til toppen