Mik-Andersen-banner-w.jpg
BB14.jpg

Madopskrifter

 

Opskrifterne på siden her, er en blandet rodebutik, af vidt forskelligt mad. Nogle er egnede som forret, andre som hovedret. De fleste er lette at lave, men kan godt tage lidt tid. Her er såmænd også "Junkfood" og snacks.

Kig lidt på tingene og find noget som ser spænende ud. Så er det bare med at komme i køkkenet og få tryllet noget velsmagende mad frem.

Alle opskrifter, ser jeg selv som vejledende og følger sjældent teksten, helt nøjagtigt. Variation er godt og måske kan du bedre lide at maden er krydret anderledes, end jeg. Jeg vil absolut opfordre til at variere tingene.

Rigtig god fornøjelse.

Du kan springe direkte til en opskrift, ved at klikke på et link i listen her under. -Ellers er det bare at scrolle nedad.

Oversigt over opskrifterne:

Gullashsuppe
Svampesuppe
Ostesuppe, med smørristede franskbrødsterninger

Tomatfritatta med Rucolasalat
Chili Con Carne
Shredded Beef Enchillada
Skibberlabskovs
Indbagt Svinemørbrad
Lasagne
Spaghetti Bolognese
Græsk Moussaka
Chicken Vindaloo

Sorte og Hvide Mandler
Pandekager
Vafler
Pizzasnegle
Ostesnurrer
Ciabattabrød
Indiske Naan Brød
Toast - Med et strejf af Italien

Svampekompot
Svampeomelet
Toast med ost og smørstegte kantareller

Opskrifter på diverse smørrebrød

 

 

Supper

 

Gullaschsuppe

100 g bacon.
1500 gram skært oksekød i små tern.
50 gram smør (Alternativ: 1 dl. Olivenolie ).
2 liter vand.
5 boullionterninger.
2 - 3 store hakkede løg.
1 peberfrugt i små tern.
5 gulerødder i små tern.
2 fed presset hvidløg.
1 spsk delikatessepaprika.
3 Spsk. Kommen.
3,5 kg kartofler i små tern.
Salt, peber og evt. andre krydderier. – Aromat, rosenpaprika, lidt spidskommen.
200 gram flødeost naturel eller 1 flaske Cremefine.
1 liter mælk.

Evt. Lidt selleri i små tern, lidt hakket persille, 1 - 2 porrer i tynde skiver.

Fremgangsmåde:
Kød og løg, ( Evt. Bacon ), brunes i smørret. 1 liter vand, boullionterning, paprika, hvidløg og kommen tilsættes og koger en halv times tid. Resten tilsættes og koger endnu en god halv times tid. Smages til med salt, peber og paprika.

Serveres med masser af flutes og evt. salat.

9 store portioner.

 

 

Svampesuppe

Ingredienser:
75 g usaltet smør.
100 g hakket løg.
1 fed hvidløg.
Hakket persille.
225 g Grofthakkede svampe.
4 spsk sødmælk.
Salt.
Revet muskatnød.
40 g Hvedemel.
1,2 Liter Grønsags- eller hønsefond.
Friskkværnet sort peber.
4 spsk Cremefraiche .

Fremgangsmåde:
Varm halvdelen af smørret med løg og persille i en sautérpande og sautér 1 3 min. Tilsæt svampene og sautér yderligere 3 min. Tilsæt mælk og krydr med salt og muskatnød. Varm endnu et par minutter. I en anden gryde smeltes resten af smørret, gryden tages af og melet røres i. Sættes tilbage på blusset ved svag varme og omrøres til massen får en brunlig farve. Tilsæt fonden lidt efter lidt under omrøring, så det ikke klumper. Tilsæt svampene med saft osv. Og kog suppen igennem i 20 min. Smag til med salt og peber. Kom en skefuld cremefraiche i hver portion.

Rækker som forret til 4 personer.

 

 

Ostesuppe og smørristede franskbrødsterninger 4 pers.

Suppe:

25 gram smør2 spske hvedemel.
1 liter boullion ( terning + vand).
200 gram flødeost naturel i små terninger.
Evt. 1-2 dl piskefløde.
1 porre i meget tynde ringe.
½ teske groft salt.
Friskkværnet peber.

Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tilsæt mel og bag det godt sammen. Pisk ¼ af boullionen i og når det koger tilsættes resten af boullionen lidt efter lidt. Lad suppen koge godt igennem. Tilsæt flødeosten og evt. fløde. Lad suppen koge ved svag varme til flødeosten er smeltet. Tilsæt porreringene og varm suppen godt igennem. Smag til med salt og peber.

Ristede franskbrødsterninger:

4 skiver franskbrød uden skorpe.
25 gram smør.
½ teske delikatessepaprika.

Skær franskbrødskiverne i mindre terninger. Lad smørret gyldne på en pande og tilsæt paprika. Lad paprikaen bruse af og rist brødterningerne.

 

 

Fast føde 

 

Tomatfritatta med Rucola

Fritatta er en italiensk form for omelet og kan have mange smagsnuancer. Jeg synes at denne har en dejlig smag og opskriften er passende som forret til 6 - 8 personer. Den kan eventuelt serveres med brød til.

Ingredienser:
8 Æg.
250 gram hytteost.
200 gram revet ost.
5 Tomater.
½ Spsk salt.
½ Spsk Aromat.
1 Spsk Oregano.
1 Spsk Herbes de Provence.
Frisk kværnet peber.
Chili.
Olivenolie.
½ bakke Rucola.

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 grader.
Æg, hytteost, krydderier og halvdelen af det revede ost piskes sammen i en skål.
Skær tomaterne i skiver og steg dem på en pande i lidt olivenolie.
Drys lidt revet ost på tomaterne og lad det smelte.
Hæld den sammenpiskede masse over tomaterne på panden, læg låg på og lad det stå ved lav varme.
Når Fritattaen har stået i 5 - 10 minutter, tages låget af og resten af osten drysses på.
Stil herefter panden ind i ovnen til retten har fået en fast konsistens.
Lige inden servering drysses Rucola på retten.

Fritattaw

 

 

 

Chili Con Carne

Ingredienser:
750 g Oksefars eller 1 kg okseklump i tern.
2 store hakkede løg.
1-2 fed Hvidløg.
2 hakkede Chilipeber –Cayenne eller Apache eller andre tilsvarende, evt tørrede.
5 dl kraftig Bouillon.
1 dåse røde kidneybønner.
2 dåse baked beans.
1 peberfrugt i tern.
1 spiseske stødt spidskommen.
1 dåse hakkede tomater.
Salt & peber.
Kakao, Aromat.
1 spsk kaffe direkte fra posen eller 1 dl færdigbrygget kaffe.
Jævnes med alm. meljævning.

Fremgangsmåde:
Brun kødet under omrøring så det bliver findelt.
Tilsæt de øvrige ingredienser, undtaget bønnerne og lad retten simre en time eller to.
Ibland herefter bønnerne og server retten.

Serveres med lidt ris eller brød, eller hvis det skal være lidt ekstra lækkert: en tortilla med revet cheddarost, som varmes i ovn eller microovn til osten smelter. Herefter foldes tortillaen så den er til at håndtere.

 

 

Shredded Beef Enchillada

Shredded Beef Enchillada er en klassiker fra det mexikanske køkken. Den er ikke så vanskelig at lave, men man må regne med et større tidsforbrug, end gennemsnitlig madlavning kræver. Med kogetid, tager det 3 - 4 timer at tilberede maden. -Det må du dog ikke lade dig skræmme af! -Det er hele besværet værd!

Det er tung mad, som det meste mexikanske mad er, så det mætter godt. Til gengæld går der også en del kød til en portion. Jeg plejer at regne med 350 gram kød til en portion.

Ingredienser til 4 personer:
1,5 kg flanksteak eller oksebov uden fedt. -Flanksteak giver det flotteste resultat, men det smager lige så godt med bov.
800 gram revet ost. Jeg foretrækker en blanding af Mozzarella og Cheddar.
Boullion (lidt kraftig). Vand og 3 boullionterninger, fungerer fint.
1 dåse hakkede tomater.
Løg. Det er en smagssag, hvor meget løg man vil have i saucen. Jeg bruger et par stykker.
4 store tortillaer.
Chili. Man kan godt bruge pulver, men jeg foretrækker friske chili. Styrke og mængde, er en smagssag.
Salt.
Hvidløg eller hvidløgspulver.
Paprika.
Spidskommen, knust. - Der skal bruges en del! Jeg kommer flere spisesker i maden.
Sort peber.

Tilbehør:
Salat.
Guacemole.
Creme Fraise med chilipulver.

Fremgangsmåde:

Kog kødet i boullionen, tilsat salt, i 2 - 3 timer.
Tag herefter kødet op og riv det fra hinanden til det hele er en dynge lange kødtrævler. -Dæk det til, mens saucen laves. Gem boullionen.

Sauce:
Hak løgene og steg dem i olie, i en gryde.
Tilsæt de hakkede tomater og hakkede chili og lad det stege lidt med.
Hæld herefter ca. 1 liter af boullionen i gryden og kog det godt igennem.
Tilsæt krydderierne. Brug meget spidskommen og paprika. Salt peber, chili og hvidløg, tilsættes efter smag.
Blendes med en stavblender, til konsistensen er ensartet.

Kødet:
Kom kødtrævlerne i en stor gryde med lidt varm olie.
Tilsæt 2 dl af saucen, samt 2 dl af boullionen.
Kom krydderier i. Spidskommen, salt, hvidløgspulver, chili.
Steg kødet i 5 - 10 minutter, under konstant omrøring. Tilsæt boullion efter behov, så det ikke bliver stegt tørt.

Smør et godt lag sauce på begge sider af en tortilla og læg den på et stykke bagepapir.
Tag en passende mængde kød (ca 350 gram) og læg det på tortillaen.
Bland kødet med en god håndfuld revet ost og form det til en aflang dynge, tværs over tortillaen.
Tilsæt sauce, pak tortillaen omkring kødet. Vend den om, så samlingen er nedad og placer den på et ovnfast fad, eller en tallerken.
Hæld lidt mere sauce over tortillaen og læg et lag revet ost ovenpå.
Varmes 10 minutter i en forvarmet ovn, ca. 200 grader.

Serveres med salat, guacemole og krydret creme fraise.

Enchillada2

 

 

 

Skibberlabskovs

Lidt margarine.
1 kg Oksekød i tern.
1,5 kg kartofler i passende stykker.
2 store hakkede løg.
Vand.
4 lauerbærblade.
15 peberkorn.
Salt & peber.

Fremgangsmåde:
Brun kødet i margarinen i en gryde. Tilsæt løg, krydderier og kartofler, UDEN AT RØRE I GRYDEN MED EN SKE. Hæld vand i gryden så kartoflerne kun lige er dækket. Læg låg på og kog retten i 1½ time. Der må ikke røres i gryden før den tages af varmen, da den ellers brænder på. -Så længe kødet ligger nederst, uden at kartofler og løg rører ved grydebunden, brænder det ikke på!!

 

 

 

Indbagt svinemørbrad 4-6 Personer

Dej:
Butterdejsplader.

Fars:
500 g. Hakket flæskesmåkød.
2 spsk. Mel.
1 Æg.
1 ½ teske Groft salt.
1 teske Revet muskatnød.
2 fed Knust hvidløg.
1 stort Chalotteløg.
1 dl. Fløde 13%.
250 gr. Rensede grofthakkede champignon.
Peber, krydderier.
1 svinemørbrad ca. 400 gr.
25 gr. Smør / margarine.
Salt, peber, andre krydderier.

Fremgangsmåde:

Puds mørbraden fri for sener og hinder og brun den på alle sider i gyldent margarine. Drys salt og peber over og lad den køle af.

Rør kød, mel, æg, krydderier og fløde godt sammen. Bland de hakkede champignoner i farsen.

Læg butterdejspladerne ud med et halvt overlæg og rul dem ud i passende størrelse.

Læg halvdelen af farsen på midten af dejen. Heri placeres mørbraden og resten af farsen pakkes udenom. Luk dejen om farsen og pensel med æg.

Bages i ovnen ved 180 grader i 60 - 80 minutter.

 

 

 

Lasagne

Kødsauce:
750 g Oksefars.
3 spsk Oregano.
3 spsk Basilikum.
1 tsk Hvidløgspulver.
1 spsk Paprika.
Aromat.
3 Boullionterninger.
1 liter vand.
1 dåse tomatkoncentrat 140 g.
Evt. lidt chili.

Bechamelsauce:
40 g smør.
6 spsk Mel.
1 liter Mælk.
Salt og hvid peber.
Lidt revet muskatnød.
Parmesanost.
Evt. Aromat.

Fremgangsmåde:
Tilbered kød og bechamelsauce i hver sin gryde. Pas endelig på at det ikke bliver for salt, da det vil fremstå mere koncentreret i sin færdige form.
Hæld lidt bechamelsauce i bunden af et ildfast fad.
Dæk det med et lag lasagneplader og fyld herefter op med skiftevis et godt lag kødsauce og lasagneplader ( der skal bruges ca. 15 - 17 lasagneplader i alt).
Slut med et lag kødsauce og hæld resten af bechamelsaucen oven i.

Ca. 1 time i ovnen ved 130 - 140 grader.

 

 

 

Spaghetti Bolognese

Denne ret er både nem, billig og hurtig at lave. -Det gør den særdeles velegnet til hverdagsmad.
Dog bør man skrive sig bag øret at resultatet absolut bliver bedst hvis retten småkoger i en times tid så kødet bliver mørt. Jeg plejer at lade den koge en times tid inden at jeg tilsætter tomatkoncentraten. -Så brænder den ikke på.

Kødsauce:

500 g oksefars.
3 spsk oregano.
3 spsk basilikum, evt frisk basilikum der er hakket med en kniv.
1 tsk hvidløgspulver eller 1 - 2 fed knust hvidløg.
1 boullionterning.
2 dl vand.
1 dåse tomatkoncentrat. (Koncentreret tomatpure).
Meljævning - Hvis man ønsker det. -Jeg foretrækker at koge kødsaucen ind, til den ønskede konsistens.
Salt, peber, paprika og aromat.

Fremgangsmåde:
Læg farsen i en kold gryde med ganske lidt vand og tænd for varmen. Rør i farsen mens det brunes så det bliver findelt. Tilsæt krydderierne, boullionterning og vand og lad det simre, gerne en times tid. Tilsæt tomatkoncentrat, lige inden retten er færdig og rør godt rundt.
Jævn eventuelt kødsaucen med meljævning til en passende konsistens, hvis det er nødvendigt.

Serveres med pasta og revet parmesanost.

 

 

 

Græsk Moussaka

Græsk og græsk... Det her er vel nærmest en fordansket version, men jeg synes at det smager bedre når det er lavet af oksefars, frem for lammekød. Ligesom alt muligt andet, eksisterer der et hav af opskrifter på Moussaka, nærmest ligesom frikadeller, hvor hver husstand har sine egne fif. Som altid når jeg laver mad, betragter jeg opskriften som vejledende og følger kun sjældent en opskrift præcist. På samme måde vil jeg opfordre til at prøve at variere denne opskrift... Og alle andre, for den sags skyld. ;-)

Bemærk at opskriften giver en ret stor portion mad!

Kødsauce:
1 kg hakket oksekød.
½ liter vand.
3 hakkede løg.
En dåse koncentreret tomatpure.
1 boullionterning.
Aromat.
Chili.
Hvidløgspulver eller frisk knust hvidløg.
2 spsk spidskommen.
1 tsk kanel.
Lauerbærblade - Enten knust eller også fiskes de op af saucen inden den hældes i fadet.
3 spsk oregano.
Salt.
Peber.

Bechamelsauce:
3 - 4 spsk smør.
1½ dl mel.
0,75 liter mælk.
Revet muskatnød.
Aromat.
Hvid peber.
Salt.

2 kg kartofler skrælles og skæres i tynde skiver.
1 - 2 auberginer eller corgetter skæres i små tern. -Kan sagtens undværes.
200 gram revet ost.

Fremgangsmåde:
Bland det hakkede kød og vandet sammen i en gryde og varm det op til det koger under omrøring.
Tilsæt de øvrige ingredienser i kødsaucen, læg låg på gryden og lad det simre.

Skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og læg dem i et stort ovnfast fad. -Undlad at bruge frosne kartoffelskiver.
Skær auberginerne eller corgetterne i små tern og hæld dem i fadet.
Tilsæt revet ost og bland ingredienserne i fadet godt sammen.

Moussaka01w

Tænd ovnen på 140 grader.

Kom smørret i en gryde og smelt det.
Kom melet, samt lidt mælk i gryden mens der røres rundt med et piskeris. Tilsæt gradvist resten af mælken under kraftig omrøring.
Tilsæt krydderierne og varm op til kogepunktet under konstant omrøring.
Smag bechamelsaucen til med salt og krydderier, men pas endelig på at den ikke bliver for salt, da den fremstår mere koncentreret i den færdige ret.

Moussaka02w

Hæld kødsaucen i fadet til kartoflerne, auberginerne/corgetterne og osten og bland det rigtigt godt sammen så det er jævnt fordelt. Glat det til sidst ud så det har en nogenlunde jævn overflade.
Fordel bechamelsaucen ovenpå retten og sæt den i ovnen i 60 - 80 minutter. -Stik i kartoflerne med en kniv og føl efter om de er gennembagte. Er de ikke det, skrues ovnen ned til 100 og retten laves færdig ved denne temperatur, for ikke at svide overfladen.

Moussaka03w

Den færdige Moussaka. Det er billigt at lave men smager pragtfuldt.

Moussaka04w

 

 

 

Chicken Vindaloo -Stærkt krydret indisk ret

Chicken Vindaloo er en stærk indisk ret, som vel nærmest svarer til "Kylling i Karry" i Danmark. Der er dog den store forskel, at man selv laver sin Karry og dermed tilsætter de krydderier som man synes bedst om. Lad mig slå fast, at smagen ligger meget langt fra det vi sædvanligvis forstår ved Karry og at denne ret, er meget stærkere, end vi er vant til, på disse kanter. I Indien, er det dog lige så almindeligt, som frikadeller er her. Da retten skal trække smag fra krydderierne, bliver resultatet bedst, hvis man krydrer kødet, dagen inden det skal spises.
Den største udfordring er at finde ingredienserne, så du må regne med en lille rundtur i diverse specialbutikker.

Disse ingredienser udgør krydderiblandingen og ristes på en tør pande i ca 10 minutter ved lav varme:

½ tsk sennepsfrø
5 nelliker
10 - 15 mandler
2 tsk korianderfrø
1 kanelstang
1 tsk fennikel
½ - 1 tsk bukkehornsfrø
2 - 5 spsk kokos
1 tsk gurkemeje
1 tsk karrypulver

Når krydderierne er ristet, knuses de til pulver i en morter eller en blender.

Herefter tilsættes:

4 finthakkede skalotteløg
1 - 2 tsk hvidløgspulver
1 spsk knust chili
1 spsk stærk chilipulver
3 spsk Balsamico

1200 g kyllingefilet skæres i mundrette stykker og kommes i en frysepose og blandes godt med ovenstående.
Lad kød og krydderier trække i et døgns tid.

3/4 dl olie varmes i en stor pande, eller gryde. 5 finthakkede skalotteløg steges i olien, tilsæt en frisk hakket chili og lad den stege lidt med. Steg det krydrede kød i olien, til det er gennemstegt.
Tilsæt 1½ - 2 dl vand og kog retten ind til den ønskede konsistens.

Ønsker man mere sauce, tilsættes en dåse kokosfløde, som røres sammen med retten.

Serveres med ris, Naanbrød eller kartofler. Har man undladt at lave sauce, kan kødstykkerne også serveret til salat.

 

 

Snacks

 

 

Sorte og hvide mandler

Mandler01w

Sorte og hvide mandler er dekorative på bordet i små skåle og har en saltet smag.

Sorte mandler smager saltet og krydret, da de er baseret på Soyasauce.
Fremgangsmåden er enkel: 500 gram mandler steges i 1 - 2 dl soyasauce, alt efter smag, på en pande, indtil alt vandet er fordampet. Der skal omrøres med jævne mellemrum og konstant i de sidste minutter. Lige inden at vandet er kogt væk, skal panden tages af varmen, da det ellers brænder på. Herefter lægges mandlerne på en plade med bagepapir og tørres i ovnen i 25 minutter ved 150 grader.

Mandler03w

 

Hvide mandler smager omtrent som saltede pistacienødder.
2 spiseskeer salt røres i 3 dl vand og hældes på panden. Hertil tilsættes 500 gram mandler. Der skal omrøres med jævne mellemrum og konstant i de sidste minutter. Så snart vandet er kogt væk, skal panden tages af varmen. Herefter lægges mandlerne på en plade med bagepapir og tørres i ovnen i 25 minutter ved 150 grader.

Mandler04w

 

Mandlerne knitrer lidt når de tages ud af ovnen. Når de er kølet af, pakkes de i lukkede bøtter eller plastikposer.

Mandler02w

 

 

 

Pandekager:

250 g Mel.
1 lille teske Salt.
1 spsk. Sukker.
1 teske Natron.
2 Æg.
5 dl. Mælk.

Skal pandekagerne bruges som madpandekager med fyld, udelades sukkeret.

Steges i margarine eller smør.

 

 

 

Vafler:

400 g. Mel.
150 g. Sukker.
1,5 teske Bagepulver.
1,5 teske Vanillesukker.
175 g. Margarine.
6 dl. Mælk.
2 Æg.

 

 

Biga

Biga er en italiensk fordej, som giver brødet en særligt luftig struktur. Meget hjemmebag, virker tungt og massivt, netop fordi at det mangler luftighed. Af samme årsag, anvender jeg altid Biga til mine brød, når jeg har tid til at lave det. Biga er nu ikke særligt svært at fremstille og den samlede arbejdsproces er egentlig ikke større end ellers, men hævetiden er lang.
Hemmeligheden ved Biga, ligger i at den selv opfostrer sine gærceller. Derfor er der ikke meget gær i udgangspunktet, men ret store mængder i det færdige resultat. Men processen gør noget ganske andet, end hvis man bare tilførte meget gær til dejen.

For at tingene kan fungere optimalt, må der en glutenrig mel til. Gluten er et protein, som er med til at give dejen spænstighed og fine hæveegenskaber.

m Mel

Ingredienser til en portion Biga:
15 g gær.
400 g mel.
4 dl vand.

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet og tilsæt melet.
Dejen røres grundigt sammen og hældes i en skål. Tildæk skålen med et låg, eller køkkenfilm. Dejen producerer en del CO2, så der skal være mulighed for det kan sive ud af skålen.
Lad dejen hæve i 12 - 18 timer, et lunt sted med mindst 21 grader. Den meget bløde Biga, vil konstant falde sammen, så det hæver ikke ud over, hvad dej normalt gør. Nærmere tværtimod.

m Biga

Den færdige Biga, klar til videre bearbejdning.

 

 

Italiensk Ciabattabrød

Ciabattabrød er kendt af de fleste, med sin sprøde skorpe og den luftige struktur i brødet. Ciabatta er velsmagende og anvendelig til rigtig mange formål. Morgenbrød, toast, sandwich, tapas, tilbehør til aftensmaden eller kuvertbrød til supper.

Broed2

Det bedste er, at det ikke er særligt svært at lave det og absolut ikke dyrt. Egentligt er håndteringen af den meget bløde og klistrede dej, det eneste som volder problemer. Brødene kan formes korte og lange, store og små, men en dejspartel er en hjælp.

Ingredienser:
1 portion Biga, som beskrevet ovenfor.
2 dl vand.
35 g gær.
250 g mel. Glutenrigt mel er absolut bedst.
1 spsk salt.
Lidt durummel til at drysse på dejen, inden den bages.

Fremgangsmåde:
Lav en Biga, som beskrevet højere oppe på siden. Opløs gæren ud i vandet og rør den i Bigaén, sammen med mel og salt. Lad dejen hvile mindst 1 time et lunt sted. Form brødene og drys dem med durummel. Lad brødene hæve 1 time et lunt sted. Bag brødene ved 200 grader til de er sprøde og gyldne. Det tager omkring 35 - 45 minutter.

m Broed03

m Broed04

 

 

Indiske Naan brød

25 g gær
1 dl. lunkent vand
1 dl mælk
1 sammenpisket æg
1 dl drænet yoghurt eller Skyr
3 spsk olivenolie
1 tsk. salt
1 tsk sukker
400-500g hvedemel

Pensling og smag: smeltet smør, koriander, hvidløg, chili og nigella frø.

Varm vandet, tilsæt mælken, så det er lunkent og rør gæren ud i det. Tilsæt æg, yoghurt, olivenolie, sukker og salt, samt halvdelen af melet. Rør det grundigt igennem og tilsæt mel, under omrøringen, til dejen får en smidig og lidt klistret konsistens.
Dæk dejen til og lad den hæve en times tid.
Del dejen ud på bagepapir på ovnplader, så brødet bliver fladt. Lad den eventuelt hæve et kvarters tid på pladen, så brødet bliver mere luftigt. 
Dejen pensles med smeltet smør og krydres med Nigellafrø, hvidløg, chili, koreander, eller hvad du bedst kan lide.
Bages i ovnen ved 230 grader, til det får en gylden farve.

 

  

 

Pizzasnegle 12 stk.:

20 g Gær.
2 dl Vand.
1 teske Salt.
2 spsk Olie.
300 g Mel.
150 g Skinkestrimler.
150 g Revet ost.
Tomatsauce.

Bages ca. 15 min ved 200 grader i opvarmet ovn.

 

 

 

Ostesnurrer ca. 24 stk.

50 g. smeltet margarine.
5 dl. mælk.
1 pk. gær.
4 dl. revet ost.
2 spsk. sirup.
1 spsk. salt .

Hvedemel til dejen ikke klistrer.

Fremgangsmåde:
Dejen æltes.
Tril ca. 24 stænger som snurres sammen ved at vride modsat fra hver ende.
Dejen skal hæve.
Pensles med sammenpisket æg.
Drys med revet ost og med blå birkes.
Bages ved ca. 250 grader i ca. 7 minutter, pas på osten ikke bliver sort.

 

Toast - Med et strejf af Italien

Skiver af lyst brød, gerne ciabatta.
Basilikumpesto
Ost
Skinke - Gerne i god kvalitet, måske tørret og saltet.
Gorgonzola
Evt chili, eller oregano.

Fremgangsmåde:
Smør basilikumpesto på brødskiverne.
Dæk brødet til med skinke.
Læg et lag osteskiver ovenpå.
Placer nogle klatter Gorgonzola oven på, med jævne mellemrum.
Drys eventuelt lidt chili, eller oregano på.
Varmes i forvarmet ovn, til Gorgonzola og ost, smelter sammen.

m Jan2015 Mik Andersen071

 

 

 

Svamperetter

 

Svampekompot

En pandefuld friske svampe. –Karl Johan, brunstokket rørhat, indegorørhat, champignon.
1 -2 store løg.
Bacon i små stykker.
¼ liter fløde eller Cremefine.
Salt & peber.
Evt. krydderier. –Chili, paprika, Aromat, hvidløgspulver.

Fremgangsmåde:
Svits bacon på en pande. Hak løgene og hæld dem på panden. Skær svampene i passende stykker og hæld dem på panden. Tilsæt krydderier og lad væsken koge næsten væk. Hæld fløden i og varm den godt til den får lidt farve og jævner sig selv.

Svampe1

Kompotten er god på et stykke franskbrød som forret eller snack. Kompotten fungerer også fint som tilbehør til en bøf.

Svampe2

 

 

 

 

Svampeomelet

Bacon.
1 tallerkenfuld hakkede svampe.
1 hakket løg.
4 æg.
1 dl mælk.
Salt & peber.
Evt. hakkede krydderurter. –Persille, basilikum, oregano.

Omelet3W

Fremgangsmåde:
Svits bacon på en pande og tilsæt løg og svampe. Tilsæt salt og peber og steg til væsken er kogt ned til et minimum og skru ned for varmen. Pisk æg, mælk og krydderurter og hæld det oven i svampene på panden. Læg et låg på panden og lad omeletten bage færdig ved lav varme.

omelet

 

 

 

 

Toast med ost og smørstegte kantareller

En tallerkenfuld kantareller. –Evt. trompetsvampe eller pigsvampe.
smør.
Ost.
Franskbrød.
Paprika.

Fremgangsmåde:
Steg kantarellerne i lidt smør. Læg en skive ost på hver skive franskbrød. Drys lidt paprika oven på ostemadderne og varm dem i ovnen til osten er smeltet. Hæld en passende mængde kantareller på ostemadderne og server straks.

kantarel

 

 

 

Smørrebrød

m Dyrlagensnatmad

Smørrebrød er en dansk delikatesse, som alle kender. Vi kender også de kedelige flade rugbrødsklemmer, som vi gumler i os til frokost, måske endda fra madpakken, som blev smurt inden arbejdstid. Selv om det er lidt de samme ingredienser i madpakkens klemmer og smørrebrød, er forskellen på madoplevelsen enorm. Selvfølgelig er der meget mere pålæg på smørrebrødet, men det er ikke kun det som gør forskellen. Sammensætningen er yderst vigtig, for at opnå et godt resultat! Hemmeligheden ved smørrebrød, ligger i detaljerne, hvor fine råvarer bærer en stor del af oplevelsen. Den helt billige mayonnaise til 8 kroner for en flaske, kan bare ikke det samme som en veltilberedt luksusmayonnaise. Det samme gælder rejer, leverpostej og mange af de andre materialer.

Men der er også steder, hvor man kan slippe afsted med at anvende billige råvarer. Sliced bacon, rødbeder, rødkål, pickles, agurkesalat og kapers, behøver ikke at være noget særligt. Egentligt er det også mere vigtigt at rugbrødet er frisk, end dyrt. Mange typer pålæg er også glimrende i discountudgaven, eksempelvis hamburgerryg, saltkød og roastbeef.

Smørrebrød er bare ikke billigt at fremstille, hvis man skal ud at købe alle ingredienserne i pakker og dåser. Der er ingen tvivl om at smørrebrødsforretningerne selv slicer deres pålæg af større stykker kød og dermed sparer en del penge. Skal du lave smørrebrød til en større forsamling, kan du overveje samme teknik, hvis du har tilgang til en pålægsskærer.

Normalt starter man et stykke smørrebrød med en halv skive rugbrød. –Halv og halv… Det er vel nærmest en trekvart skive, men herefter kalder jeg det for en halv skive.

Alt smørrebrød smøres med smør og pålægges et stykke salat. Som salat, anvendes almindelig hovedsalat eller krølsalat.

Frugt og grøntsager kan skæres i både, skiver, hakkes, eller rives i strimler.

En skive agurk, citron eller appelsin, som skæres næsten igennem og twistes, så den kan stå op på maden, kaldes for en ”springer”.

Alle opskrifterne kan varieres efter smag. De udvalgte opskrifter, er inspireret direkte efter dansk traditionelt højtbelagt smørrebrød.

Ingredienserne er nævnt i den rækkefølge som det skal pålægges smørrebrødet.

Pålægsskiverne er i almindelig ”pålægstykkelse”, med mindre at andet er opgivet. –Et centimetertykt stykke flæskesteg, vil opleves tørt og kedeligt.

De nævnte rødkål, rødbeder og asier, menes den almindelige henkogte type fra glas.

 

Smørrebrød med skinke

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
3 – 6 skiver skinke, afhængigt af størrelsen.
2 – 3 skiver æggestand.
3 – 6 stykker slik-asparges fra glas.
1 – 2 skefulde revet gulerod, agurk eller squash.
Karse.
1 – 2 tomatbåde.
2 agurkespringere.

 

Smørrebrød med Hamburgerryg

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
4 - 5 skiver Hamburgerryg, afhængigt af størrelsen.
2 – 3 skefulde Italiensk salat.
1 – 2 skefulde revet gulerod, agurk eller squash.
Karse.
1 – 2 tomatbåde.
2 – 4 agurkespringere.

 

Smørrebrød med leverpostej

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
3 – 4 skiver leverpostej, cirka 1 centimeter tykke.
1 – 2 skiver sky.
3 – 4 champignon, enten stegte, eller fra glas.
4 – 6 skiver stegt bacon.
4 – 6 skiver agurkesalat, eller tilsvarende picklesstykker.

Tip: man kan lægge 1 - 3 skiver rødbede, ved siden af smørrebrødet, på tallerkenen. Det kan være en fordel at fjerne saften fra rødbedeskiverne med lidt køkkenrulle.

 

Dyrlægens natmad

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
4 – 6 skiver saltkød, afhængigt af størrelsen.
1 – 2 skiver leverpostej, cirka 1 centimeter tykke.
1 – 2 skiver sky.
Tyndt skårede løgringe, mængde efter smag.
Karse.
1 – 2 tomatbåde.

 

Smørrebrød med rullepølse

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
5 – 7 skiver rullepølse.
2 – 3 skiver sky.
Tyndt skårede løgringe, mængde efter smag.
Karse.
1 – 2 tomatbåde.
1 – 2 agurkespringere.

 

Smørrebrød med æg og rejer

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
1½ - 2 æg, delt med en æggedeler. Enderne af ren hvide, fravælges.
1 – 2 skefulde god mayonnaise.
2 – 4 skefulde drænede Launis rejer i lage.
1 teske kaviar.
Karse.
1 – 2 citronspringere.
1 – 2 tomatbåde.

Tip: Normalt anvender man hårdkogte ”9 minutters æg”.
Personligt foretrækker jeg mellemkogte æg, hvor blommen har en cremet konsistens. Sidstnævnte giver ikke så flot et resultat, da skiverne kan være vanskelige at håndtere, men jeg synes at de er mere delikate.

 

Smørrebrød med fiskefilet

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
1 stegt paneret rødspættefilet i god kvalitet.
1 – 2 skefulde remoulade.
2 – 4 skefulde drænede Launis rejer i lage.
1 teske kaviar.
Karse.
1 – 2 citronspringere.
1 – 2 tomatbåde.

 

SmoerrebroedRoastbeef

Smørrebrød med roastbeef

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
4 – 6 skiver roastbeef, afhængigt af størrelsen.
1 – 2 skefulde remoulade.
1 – 2 skefulde ristede løg.
1 – 2 skefulde revet peberrod.
4 – 8 skiver agurkesalat, eller tilsvarende mængde picklesstykker.
Karse.
1 – 2 tomatbåde.

Tip: Halvdelen af remouladen, kan erstattes med peberrodssalat, hvis man ønsker et mere krydret resultat.

 

Smørrebrød med flæskesteg

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
4 – 6 skiver flæskesteg, afhængigt af størrelsen.
2 – 3 skefulde rødkål.
4 – 8 skiver agurkesalat, eller tilsvarende mængde picklesstykker.
1 – 2 appelsinspringere.

 

Smørrebrød med sprængt oksebryst

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
3 – 6 skiver oksebryst, afhængigt af størrelsen.
1 – 2 skefulde peberrodssalat.
4 – 8 skiver agurkesalat, eller tilsvarende mængde picklesstykker.
1 stykke asie.
1 – 2 skefulde revet peberrod.
Karse.
1 – 2 tomatbåde.

 

Tartarbøf

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
80 – 100 gram tartarbøf.
Friskkværnet salt og peber.
1 – 2 skefulde hakkede løg.
1 – 2 æggeblommer.
1 – 2 skefulde kapers.
1 – 2 skefulde revet peberrod.

Tip: Pres fordybninger i kødet, for at styre æggeblommerne. Anvendes pasturiserede æggeblommer, bør de serveres separat i en lille kop eller skål.

 

Smørrebrød med frikadelle

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
6 – 8 skiver frikadelle, afhængigt af størrelsen.
2 – 3 skefulde rødkål.
4 – 6 skiver agurkesalat, eller tilsvarende mængde picklesstykker.
1 stykke asie.
Karse.
1 – 2 appelsinspringere.

 

Stjerneskud

½ skive rugbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
1 dampet rødspættefilet.
1 stegt paneret rødspærrefilet.
2 – 4 skefulde drænede Launis rejer i lage.
4 – 8 slik-asparges fra glas.
1 – 2 skefulde god mayonnaise.
1 – 2 teske kaviar.
1 – 2 kviste dild.
1 – 2 tomatbåde.
2 – 3 citronspringere.

Tip: I stedet for mayonnaise, kan man anvende dressing. En kendt dressing, røres af creme fraise, lidt ketchup, aspargesvand (fra glasset med asparges), salt og peber. Creme fraisen kan erstattes med mayonnaise, men det kan finde på at skille lidt.
Mange foretrækker at udskifte rugbrødet med en skive frisk franskbrød.

 

Pariserbøf

1 skive franskbrød, smurt med smør og belagt med et salatblad.
180 - 250 gram hakkebøf, stegt.
2 skefulde hakkede rødbeder.
1 skefuld kapers.
1 skefuld peberrod.
1 skefuld hakkede løg.
4 - 8 skiver agurkesalat, eller tilsvarende mængde picklesstykker.
1 - 2 æggeblommer. 

Tip: Anvendes pasturiserede æggeblommer, serveres de i en lille kop, eller skål. Bryder man sig ikke om rå æggeblommer, kan man anvende spejlæg i stedet og supplere med lidt dressing. De hakkede løg, kan erstattes med bløde løg. Nogle foretrækker et smørstegt stykke franskbrød, andre steger bøffen sammen med franskbrødet. Det er en smagssag.

 

 

Glad for mad? Så kan du sikkert også lide at grille. Prøv at kigge lidt på denne side: Grillmad

Måske kan du godt lide fisk? Fiskeretter

 

I menuen, øverst på siden, findes der mange emner. Kig og se om der er noget som fanger din interesse.

 

God læselyst...

Mvh Mik :-)

 

 

Til toppen