Verdenskrigens danske helte

Bøger omkring de danske helte og andet dansk relateret, under 2. verdenskrig.

Som så mange andre, interesserer jeg mig for 2. verdenskrig. Egentlig er det en interesse som har hængt ved siden mine drengeår og som jeg bare ikke kan slippe.
Jeg husker tydeligt da vi i folkeskolen fik besøg af en foredragsholder som havde været modstandsmand under krigen. Han havde været med til sabotageaktioner og jeg synes at hans fortælling lød som det rene James Bond. At han samtidigt var god til at formidle sit budskab og med fantastiske fortælleevner, fik detaljer med som gjorde at man fik masser af billeder på sin "indre skærm", gjorde ikke oplevelsen mindre. Størst indtryk gjorde han dog, da hans beretning nåede over i en grusom tid i tysk koncentrationslejr, efter at han "blev taget".
Vi havde desuden en lærer på skolen som havde en fortid i modstandsbevægelsen og også hans beretninger gjorde indtryk.
I øvrigt husede min farfar et par sabotører under krigen.

Om det er disse ting der gør det, ved jeg ikke, men selv om at jeg synes at det meste historiske materiale fra krigen er interessant, er det det danske modstandsarbejde som har min absolut største interesse.
Dette afspejler sig i min bogsamling, hvor der er en del bøger om emnet og det er egentlig disse bøger som jeg vil lave en beskrivelse af i det efterfølgende. Her er dog også bøger om andre sider af krigen som jeg finder interessant, men alle bøgerne har danske relationer. Langt størstedelen af bøgerne er af ældre dato og er for længst udgået fra boghandelen og må fremskaffes via et bogantikvariat.

Grunden til at jeg laver denne beskrivelse, er at det er ret uoverskueligt at finde rundt i de rigtigt mange bøger om emnet, samt at kvaliteten af indholdet svinger enormt. Nu skal jeg selvfølgelig passe på hvad jeg siger, da jeg jo ikke på nogen måde er ekspert, men derfor kan jeg jo godt give udtryk for min mening. Desuden er det jo heller ikke sikkert at andre har interesse i tingene ud fra samme indgangsvinkel som jeg. Jeg kunne selv ønske at andre havde lavet lignende beskrivelser, da det jo vil gøre min evige jagt på nye interessante bøger lettere. Emnet er stort og bøgerne er mange, så det er en jungle at finde rundt i, hvis man er lidt kritisk...

Jeg vil godt understrege at frihedskæmperne har min allerdybeste respekt, uanset hvor i modstandsbevægelsens rækker de befandt sig. Dette gælder også for disse folk som risikerede hårde straffe, samt nedbrænding af deres huse, fordi at de havde modstandsfolk boende.
Jeg har derimod ikke nogen respekt for de plattenslagere som enten gjorde deres gerninger, udelukkende for egen vindings skyld, eller deciderede forbrydere som under dække af modstandsbevægelsens navn, lavede grov kriminalitet eller endda mord.
Ligeledes undrer jeg mig lidt over filmverdenens valg i denne sammenhæng. Der findes såmænd glimrende danske film om emnet, men i lyset af at denne tid i vores historie er så populær blandt folk, er det besynderligt at der ikke findes flere. Desuden er det direkte mærkeligt at der ikke er produceret så meget som én eneste film, direkte ud fra 1. hånds memoirer. Der er jo ellers masser af historier at tage fat på.
Eksempelvis var jeg i biografen, hvor jeg så filmen "Flammen & Citronen" og gik egentligt derfra med en god filmoplevelse. Dog irriterer det mig godt og grundigt at filmen er så ufatteligt ukorrekt i forhold til de historiske fakta. Den korrekte historie om Flammen & Citronen, rummer da ellers rigeligt med action til en helaftensfilm, så jeg ser da ingen grund til at ændre historien og da slet ikke så groft.

Lad os komme i gang med bøgerne og menneskerne bag dem, så det efterfølgende er nærmest en slags boganmeldelser på udvalgte bøger om emnet fra min bogsamling.

Hugo Horwitz & Knud Rasmussen  -  "En Sabotørs Erindringer"
Hans Edvard Teglers  -  "Kæmp for alt, hvad du har kært"
Børge Brandt & Kaj Christiansen  -  "Sabotage"
Mange forfattere, redigeret af Hans Røpke  -  "Danmarks Besættelse, Skildringer fra 1940-45"
Lars Peter Sørensen  -  "Distrikt 14"
Erik Bill Rasmussen  -  "Gestapos Fjender"
Bob Ramsing  -  "Øjenvidnet: Sabotørens hverdag"
Andreas Skov  -  "Sabotage"
Beretninger samlet af hans mor Suzanne Lassen  -  "Anders Lassen Sømand og Soldat"
Ove Høegh-Guldberg  -  "En familie under besættelsen"
Jørgen Kieler  -  "Hvorfor gjorde i det?"
Ib Melchior  -  Spionjæger
Dan Mouritsen  -  "Gefechtstand Silkeborg Bad"
Eilstrup & Lindeberg  -  "De så det ske under besættelsen"
Nogen egentlig forfatter er ikke opgivet, men bogen er redigeret af Th. Jessen.  -  En del af stoffet er samlet af Th. Sabroe.
Jan Horskjær  -  "Silkeborg 1940 - 1945 - besat og befriet"
Peter Øvig Knudsen  -  "Efter Drabet", Samt dokumentarfilmen "Med ret til at dræbe"
Dr. Nat. V. Dahlsen  -  "I Nazismens Helvede"
Forskellige forfattere samlet af Johannes Fosmark  -  "Danske i Tyske koncentrationslejre"
Carl Aage Redlich  -  "19. September"
Jørgen Jespersen  -  "Afdeling KK" / "KK og Krigen"
Jørgen Hesseldahl  -  "I Toldstrups Tjeneste"
Thomas Harder  -  "Anders Lassens krig"
Thomas Harder & Lene Ewald Hesel  -  "Kæreste Kek"
Martin Holm, Morten Høppner og Kurt Stiggaard  -  "Bunkerne på Silkeborg Bad"
Jacob Sørensen  -  "For Danmarks ære"
Gunnar Dyrberg  -  "De ensomme ulve"
Aage Staffe  -  "En smededreng går til modstand"
Sven Ove Gade  -  "Toldstrup - En biografi om en modstandshelt"
Jens Toldstrup  -  "Uden kamp, ingen sejr"
Povl Falk-Jensen  -  "Holger Danske Afdeling Eigil's sabotager og stikkerlikvideringer under besættelsen"


Den første bog som jeg vil beskrive er kronen i min samling:

Hugo Horwitz & Knud Rasmussen
"En Sabotørs Erindringer"

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Georg Hugo Horwitz, kaldet "Uffe" som dæknavn, beskriver sine oplevelser under krigen.
Bogen er holdt i en jordnær og neutral tone og beskriver på godt og ondt, tiden hvor Uffe som ung mand, blev sabotør i BOPA.

Den neutrale fortællemåde om en lang ubrudt række af mildt sagt rystende oplevelser, gør bogen ganske unik og spænende som en roman.
Oplevelserne er veldokumenterede i efterkrigsårene og det gør bestemt ikke bogen ringere.

At Hugo "Uffe" Horwitz personligt kastede sig ind i kampen med en jødisk baggrund, er i sig selv et vovestykke som har krævet et ufatteligt mod. At han samtidigt blev en af Danmarks absolut mest produktive sabotører, er for mig nok til at han fremstår som en af krigens allerstørste helte, fuldt på højde med Anders Lassen. 

I bogen fortæller Hugo "Uffe" Horwitz om mindre og store aktioner i detaljer som blev udført med stort mod, frækhed og held og med en fortælleevne som gør at man næsten ikke kan ligge bogen fra sig, når man først er startet.

Blandt de største aktioner i bogen, kan jeg nævne "Torotor" og "Langebro", som enhver med lidt kendskab til sabotørvirksomheden kender til.

Her fortælles også om den kamptræthed som det store psykiske pres uundgåeligt fremkaldte og især kom til overfladen ved en bestemt hændelse.

Bogen er, tiden taget i betragtning, rigt illustreret med oprindelige billeder fra krigen.

Jeg kan på det allervarmeste anbefale enhver med bare lidt interesse i dette emne, at købe og læse denne bog. -Den er ganske enkelt den bedste jeg endnu har set!!

Bogen eksisterer både som hardback og paperback og sælges under 2 titler: "En Sabotørs Erindringer" og "Profession Sabotør - En sabotørs erindringer".

Om forfatteren

Jeg har flere gange talt med Hugo "Uffe" Horwitz og kan kun sige at han var en utrolig behagelig mand at være i stue med.
Hans positive væsen, kombineret med hans store menneskekendskab og intelligens, gør også at han har været en meget vellidt praktiserende læge i sit arbejdsliv efter krigen og til sin pension.

Hugo "Uffe" Horwitz døde juni 2010, 87 år gammel.

Billedet herunder, tog jeg en dag i 2008, en af de gange jeg besøgte ham. "Det er da et godt billede" sagde han med et smil, da jeg viste ham det på kameraets skærm.
Pladsen han sad på, ved bordet i stuen med ryggen mod væggen og udsigt til døren, var meget typisk for ham. Han brød sig ikke om at sidde med ryggen mod et åbent rum. Dette var en af arrene på sjælen fra krigen.
Jeg talte med Uffe sidste gang vinteren 2009 - 10.

Uffe har signeret mit eksemplar af sin bog og givet mig lov til at anvende affotograferinger af billederne i bogen og det vil der komme eksempler på nedenfor.

"Johnny" og "Uffe" i fine engelske uniformer ved krigens afslutning
"Torotor" før og efter vellykket sabotage
Et udvalg af Hugo Horwitz falske papirer fra krigen, her under dæknavnet "Leif Jørgensen"


Hans Edvard Teglers
"Kæmp for alt, hvad du har kært"

Også denne bog er en førstehåndsberetning af meget høj kvalitet.

< < - -  Kan klikkes "op i størrelse"

Hans Edvard Teglers fortæller om sin tid i modstandsbevægelsen, først i BOPA og senere i "Holger Danske", hvor han som ganske ung, gjorde en god indsats..

Også denne bog er skrevet i et jordnært sprog og med en detaljerigdom som får bogen til at fremstå meget afdækket og ærlig.

Oplevelser som sabotageaktioner og en tid i fangenskab i Gestapos klør, gør bogen spænende og interessant, men også dagligdags problemer med logi, planlægning og angsten for at blive stukket, gør bogen god.

Beretningen beskriver sabotage af en ret alvorlig karakter, hvor aktionen mod "Forum" er den mest kendte.

Bogen findes i flere udgaver, men sælges mig bekendt under samme titel, uanset udgave.
Selve grundteksten er skrevet allerede i 1945 og alt er derfor beskrevet i frisk erindring. Teksten er grammatisk rettet til siden.

Desværre er bogen ikke illustreret med billeder.

"Kæmp for alt, hvad du har kært" får også min varmeste anbefaling.


Børge Brandt & Kaj Christiansen
"Sabotage"

Bogen er en førstehåndsberetning, men denne gang set fra en leders synspunkt, da Børge "Brandt" Thing var leder i toppen af BOPA en stor del af organisationens levetid og overtog i praksis den egentlige ledelse efter at Eigil Larsen blev afsat. "Brandt" var en dygtig, vellidt og modig leder, som deltog aktivt i mange aktioner, helt indtil krigens afslutning.
Børge "Brandt" Thing var involveret i modstandsarbejde fra et meget tidligt tidspunkt i krigen og blev en af krigens mest erfarne sabotører.

Her beskrives mange sabotager af forskellig art, samt likvidering.

Bogen er en udløber af en artikelserie om BOPA i "Land & Folk" fra efteråret 1945, hvor Børge "Brandt" Thing havde et samarbejde gående med journalist Kaj Christiansen. Til sidst har man altså valgt at samle materialet til denne bog.

Jeg tror ikke at der er nogen som kan sætte en finger på det historiske, da bogen fremstiller tingene ud fra en korrekt og præcis måde. På den måde har bogen høj kvalitet og giver et indblik i aktionerne og mændene bag dem, på en meget saglig måde, hvor enhver form for ophøjelse er udelukket.
Det gør dog bogen ret tør at læse og der er ikke gjort meget ud af at beskrive tanker og følelser hos den enkelte. Tværtimod har man på en overdrevet måde, sørget for at ingen bliver fremhævet over andre og dermed hellere bagatelliseret de stærkeste indsatser end at sætte tingene i forhold til hinanden.

Det er en gammel bog og grammatikken er der efter. Husk at den er fra en tid hvor man skrev tingene "med stort" i tide og utide og ligeledes ikke kendte til "Bolle-Å", men skrev "Aa".

Til gengæld er bogen rig på billeder og det i sig selv, gør bogen interessant.
Jeg kan desværre ikke give eksempler herpå, pga. copyright.

< < - -  "Brandt" ses yderst til venstre, forrest i billedet.
< < - -  Billledet kan klikkes "op i størrelse"

Jeg vil anbefale bogen til historisk interesserede, som ønsker en konkret beretning, uden store tanker eller filosofi. Man skal ikke købe denne bog og forvente en knaldroman, men til gengæld får man et indblik i modstandsarbejdet, set fra en af de største profiler i modstandsbevægelsens historie.

Som så mange andre, ofrede Børge "Brandt" Thing en stor del af sig selv under det enorme pres, som hans vigtige position under krigen, krævede af ham. Der er ingen tvivl om at dette offer har gjort ham til en mærket mand og han således var en af heltene som efter krigen har betalt en høj pris for sin indsats.
"Brandt" var Børge Thing´s dæknavn under krigen og efter krigen blev han kendt i offentligheden som: "Børge Brandt" fra BOPA.


Mange forfattere, redigeret af Hans Røpke
"Danmarks Besættelse, Skildringer fra 1940-45"

Bogen er en samling af mange fortællinger om modstandsbevægelsen, samt deporterede politifolk.

En lang række brudstykker af andres historier, erindringer og fiktion.

Bogen rummer fortællinger om BOPA, 4. maj, Flammen, Citronen, Shellhuset, folkestrejken, Frøslevlejren, deportation, Hvidstengruppen og meget andet.

Eksempler på forfattere: Knud Pedersen, Hans Edvard Teglers, Jørgen Røjel, Axel Holm, Ole Juul, Jens Lillelund, Jens Nyskov-Sørensen, Vilhelm Bergstrøm, Carl Aage Redlich, Poul Overgaard Nielsen og andre.

Bogen er udgivet som en af efterkrigstidens paperback billigbøger af typen som skal "rives op" i siderne, da de ikke er skåret op fra forlaget. Jeg var selv heldig at finde et eksemplar som var ulæst og måtte derfor selv skære siderne op for at kunne læse bogen.

Der er ikke et eneste billede i bogen og den er trykt på groft genbrugspapir.

Fortællingerne er ganske gode og medrivende.
Mange er førstehåndserindringer og af meget høj kvalitet, mens andet er udklip fra en roman og har derfor ingen historisk værdi overhovedet.

Desværre er det intet sted i bogen gjort klart hvornår der er tale om faglitteratur eller skønlitteratur og det gør bogen ret uoverskuelig, hvis man ønsker fakta.

Jeg synes at bogen er god og den kan læses af alle som har interesse i modstandsbevægelsen. Den er let at læse og det gør den til en god bog at gå til og fra, da det jo egentligt er en stor samling af mindre historier og man derfor får mange "slutninger" igennem bogen.

Det er dog vigtigt at man gør sig klart at ikke alt indholdet er fakta eller historisk og at bogen ikke gør opmærksom her på, så hvis man skal suge fakta ud af bogen, følger der en del arbejde i kølvandet med at sortere tingene.


Lars Peter Sørensen
"Distrikt 14"

"Distrikt 14" er en samling beretninger og fakta vedrørende våbenmodtagegrupperne i distrikt Silkeborg.
Her er beskrevet indsatser lige fra selveste Toldstrup til den enkelte modstandsmand eller chauffør. Dette dækker emner som oprettelse af grupper, oprettelse af modtagepladser, nedkastninger, problemer med at fragte godset i sikkerhed, transport osv.

Bogen er en paperback fra 80érne, men i nydelig udførelse og i kvalitetspapir.

Det er tydeligt at der er lagt vægt på at indholdet skal indeholde fakta og være veldokumenteret.

Jeg vil også tro at overleveringerne har lidt beskæringer i de tilfælde at de har været tvivlsomme i det lys at man ønskede at "krydre" fortællingerne.

På trods af dette er bogen ganske spænende og medrivende, da fakta, billeder og beretninger, går op i en utrolig velafbalanceret enhed.

Jens Toldstrup har beæret bogen ved at skrive forord. Et uddrag herfra lyder og taler sit tydelige sprog: "Silkeborg og omegn har med dette værk fået belyst en historisk detaille. Dette kunne ikke være gjort bedre og mere korrekt".

Bogen er rigt illustreret med masser af gode billeder. Mange af disse er dog før set i andre bøger.
Her findes også kort som viser placeringerne af flere nedkastningspladser.

Jeg synes at bogen er virkelig god og mener at den kan læses af alle som har interesse i modstandsarbejdet.
Den er spænende, også selv om at den ikke indeholder bloddryppende beretninger om sprængninger af fabrikker mens kuglerne flyver vildt omkring.

Derimod kan man sagtens sætte sig ind i det psykiske pres som modtagegrupperne led under og man bør huske at de ikke kunne forvente nogen nåde hvis de blev taget.

 


Erik Bill Rasmussen
"Gestapos Fjender"

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Erik Bill Rasmussen fortæller om sine oplevelser som fange i Gestapos bur.

Beretningen begynder slet og ret med Eriks arrestation og fortæller kun meget lidt om hvad baggrunden for denne var. Det skinner dog tydeligt igennem at det er en form for illegal virksomhed som bringer tingene så vidt.
Trods et rask flugtforsøg, bliver han altså "taget".
Efterfølgende handler om ubehagelige forhør af mere eller mindre sadistiske tyske forhørsledere og om forholdene i en af "Husmandsskolens" celler.
Herefter følger en nøje beskrivelse af livet som fange i Horserød og senere i Frøslevlejren.

Der er mange indtryk som er beskrevet livligt, eksempelvis frygten for at blive deporteret til KZ-lejr.
Bogen indeholder også mange finurligheder om fangernes opfindsomhed og evne til at tilpasse sig og prøve at snyde fangevogterne med unddragelse, ekstra mad, eller hvad det nu kunne være.

Det er en gammel bog med hardback, udført i efterkrigstidens genbrugspapir.
Bogen er fra 1946 og er i sagens natur grammatisk gammeldags. 

Bogen er illustreret med enkle tegninger nu og da.

Jeg synes at bogen giver et godt billede af danske fangeforhold under krigen, da selv den mindste ting er detaljeret beskrevet. Desværre gør det bogen ret langtrukket at læse og til tider lidt kedelig, men det er jo heller ikke let at få en beskrivelse af et fængselsophold til at lyde som en knaldroman. 

Jeg vil anbefale bogen for folk som ønsker et indblik i dette specifikke emne, eller som kontrast til KZ-lejrenes rædsler.


Bob Ramsing
"Øjenvidnet: Sabotørens hverdag"

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Bob Ramsing fortæller om sin tid som sabotør i "Holger Danske", hvor han som ganske ung, startede på et ret tidligt tidspunkt i krigen og fortsatte krigen ud.

Noget som gør denne fortælling lidt speciel, er at den i starten beskriver det lidt komplicerede forhold, som det har været for mange, at skulle have et liv som hjemmeboende hos forældrene, til at gå op med sabotørvirksomheden.

I denne sammenhæng beskrives mange små detaljer, som gør erindringerne meget troværdige.

Desuden er det en beretning om et fantastisk kammeratskab, hvor man ville gøre og vove utroligt meget for hinanden.
Her er beskrevet både sabotage, likvideringer, men også aktioner som mislykkedes og tab af kammerater.

Bogen er en paperback, udført i kvalitetspapir i slutningen af 1970érne.
Den indeholder mange gode billeder, endda autentiske billeder som er taget under aktioner.
Den er let læst, da den er skrevet i et letforståeligt sprog og tekstmæssigt ikke er så stor.

Bogen er god og kan anbefales til alle som har interesse i modstandsbevægelsen.

Den giver et godt indblik i aktionerne og menneskerne bag.

Her finder man også nogle af de tanker som ligger i kølvandet af at have været medlem af en af krigens hårdest ramte modstandsgrupper, da Gestapo desværre gjorde et dybt indhug i den.

 


Andreas Skov
"Sabotage"

Bogen er ret ny (2006) og er en samling af historiske fakta og overleveringer.

Her er gjort et arbejde ud af at forklare baggrunden for sabotagevirksomheden og splittelsen i befolkningens opfattelse heraf. De politiske vinde omkring samme er ligeledes udpenslet i bogen.
Her er også beskrivelser af sabotageaktioner og likvideringer.

Forfatteren har med bogen forsøgt at samle så mange fakta som muligt og på den baggrund skabe et overblik over sabotagevirksomheden som helhed. Det er han ikke udelukkende sluppet heldigt fra, da tallene, i visse tilfælde, virker deciderede ukorrekte i forhold til øvrigt materiale om emnet.
Endda i forordet går det galt, da han skriver at BOPA havde ca. 400 medlemmer og udførte i alt ca. 400 sabotager. 400 sabotager er et stykke fra de tal, som andre kilder forholder sig til. -I øvrigt er jeg ikke sikker på at BOPA havde 400 medlemmer. Det er muligt, men det lyder voldsomt for en lille undergrundsorganisation.
Dog skal siges at bogen indeholder mange facetter og også rummer mange gode betragtninger og historier.

Bogen er trykt som paperback på groft papir.
Den indeholder mange gode billeder, som desværre lider kraftigt af at være trykt på det grove papir.
Bogen er til tider holdt i et kedeligt og tørt sprog og det er bestemt ikke fortælleevne som bør fremhæves.
Her er brugt mange sider på at beskrive baggrunde og optakter til mange ting og til tider følte jeg at den røde tråd udeblev. -Dog vil jeg påpege at det må have været et stort arbejde at samle alt den information og for interesserede, er det en fin samling viden.
Her er også en del gode sider, hvor forfatteren har samlet og sammenlignet de enkelte fortællinger og ud fra det, lavet et sammendrag. Dette er gjort på en glimrende måde og samler mange af de enkelte kendte sabotører i forhold til hinanden, så for dette arbejde, skal der lyde ros herfra.
Her findes også virkeligt gode minutiøse beskrivelser af nogle af selve aktionerne.
I bogens appendiks er der givet et godt overblik over de mest anvendte sabotagemidler, samt en tidstabel over nogle store sabotager.

Jeg vil anbefale denne bog til folk som har en specifik interesse i den politiske og folkelige baggrund for sabotagens væsen.
Den er ligeledes anbefalingsværdig for folk med særlig interesse i modstandskampen.
Jeg vil derimod ikke anbefale denne bog som "begynderbog" om emnet.


Beretninger samlet af hans mor Suzanne Lassen
"Anders Lassen Sømand og Soldat"

Bogen er en samling af beretninger som beskriver Anders Lassens liv fra drengeårene til hans alt for tidlige død i slutningen af krigen, set fra sin mor og kammeraters synsvinkel.

Major Lassen var den højest dekorerede danske soldat i den engelske hær under 2. verdenskrig og beretningen afspejler en krigshelt i en klasse som kun enkelte tilhører.

Da det gik op for mig at det var en mors fortælling om sin søn, groede betænkelighederne i mig, men efter at have læst bogen er enhver tvivl borte: Denne beretning er glimrende, da den er velskrevet, spænende og medrivende som en roman!

De tungeste dele i beretningen er dokumenteret og bogen virker ret troværdig. Dog har den en lidt forherligende tone.

Dette er den autentiske fortælling om en ung mand som ikke ville acceptere at han skulle forholde sig passivt overfor nazismens krigsrædsler.
Han lod sig indrullere i den engelske hær og gjorde sig, mildt sagt, bemærkelsesværdig.
Han blev ekspert i guerillakrig og var med til at oprette det engelske specialkorps SBS (Special Boat Service).
Især i Ægæerhavet, slog han sine folder og blev en navnkundig officer som man omtalte med respekt.
Han var leder af typen som selv gik forrest og blev tildelt ikke mindre end imponerende 3 Militærkors og et Victoriakors.

Udkom første gang i 1949, men kan stadigvæk købes som nytrykt paperback.
Findes i et stort antal på brugtmarkedet og eksisterer både som hardback og paperback.

Bogen er rigt illustreret med gode billeder.

Bogen er virkelig god og dette understreges også af dens lange levetid på markedet. 

Jeg vil anbefale denne bog til alle som er interesseret i krigen, danmarkshistorie eller bare ønsker en anderledes bogoplevelse.

 


Ove Høegh-Guldberg
"En familie under besættelsen"

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Ove Høegh-Guldberg fortæller om sin tid i modstandsbevægelsen, hvor han gjorde en flot indsats i modtagearbejdet.

Bogen er skrevet i velformulerede vendinger og med en fin fortælleevne.

Den beskriver på en ærlig og ligefrem måde, hvordan Ove Høegh-Guldberg startede i det skjulte og lettere naive, for senere at være dybt involveret i de Jyske modtagegrupper.

Imponerende nok, levede Høegh-Guldberg et fantastisk dobbeltliv, hvor han var læge i egen praksis om dagen og modstandsmand om natten. Dette fortsatte alt for længe og det må karakteriseres som et ufatteligt held at det gik godt.

Bogen giver et godt billede af samarbejdet med Toldstrup og dennes arbejdsmetoder.
Ligeledes får man et fint indblik i arbejdsmetoderne ved våbennedkastningerne, samt de problemer og opgaver der fulgte i kølvandet.

Bogen er en paperback, udført i fint kvalitetspapir.

Den er illustreret med helt usædvanligt mange gode billeder, heraf mange rekonstruerede lige efter krigen. Dette fordi at forfatteren har været en dygtig fotograf som flittigt brugte kameraet under krigen.

Jeg synes at bogen er rigtig god og jeg er ikke bange for at anbefale den til alle som har interesse i nedkastningerne under krigen.

Bogen er spænende og med lidt indlevelsesevne, kan den sagtens opleves af folk uden særlig interesse i disse "droppings", men hvis man ønsker en bloddryppende historie, hvor kuglerne flyver vildt omkring, er det ikke denne bog man skal have fat i.

 


Jørgen Kieler
"Hvorfor gjorde i det?"

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Jørgen Kieler prøver at give et indblik i tankegangen bag modstandsarbejdet.

Bogen beskriver Jørgen Kielers liv, fra barns ben til krigen.
Dette har ikke min umiddelbar interesse og da dette fylder meget i denne bog, må jeg nok sige at bogens første halvdel var tung at læse.

Da perioden under selve krigen bliver beskrevet, er der brugt utroligt meget krudt på at beskrive en masse detaljer og tanker som for mig at se, er ganske uinteressante. Som jeg ser det, er det næsten lykkes at gøre et spænende emne aldeles uinteressant med et væld af uvedkommende oplysninger og tanker.

Faktisk har jeg aldrig læst den sidste tredjedel af bogen... Jeg orkede simpelthen ikke.

Med mindre at man har særlig interesse i Jørgen Kielers liv og tanker, vil jeg ikke anbefale denne bog overhovedet.
Der er dog spænende passager i bogen, men de fylder meget lidt.

Bind 2 har jeg købt, men ikke læst.
Efter at have prøvesmagt bind 1, har jeg ikke mod på at gå i gang med denne bog.


En god ven som kender mig godt, kom forbi en dag med denne bog og sagde: "Den her må du vist hellere læse". "Jeg skriver lige navn i den" sagde han, greb en kuglepen og skrev mit navn i den!
"Den hører vist lige til i din bogsamling" konkluderede han og rakte mig bogen. -Han havde ret! -Som sædvanligt....

Ib Melchior
Spionjæger

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Ib Melchior fortæller sin, mildt sagt, bemærkelsesværdige historie om sine oplevelser under 2. verdenskrig.

Her gjorde han tjeneste i den amerikanske kontraspionage og var på den europæiske krigsskueplads i 2 år, fra 43´ og frem til et stykke tid efter tyskernes overgivelse.
Hans opgaver her, udover at jage spioner, var bla. at opspore højtstående officerer og krigsforbrydere som prøvede at skjule sig.

Bogen er skrevet på en spænende måde som gør den umulig at lægge fra sig, uden at det på noget tidspunkt går ud over troværdigheden.

Efter en kort indledning bliver læseren kastet ud i en rystende beretning som allerede starter under den specielle træning som Melchior gennemgik og som bare fortsætter med at blive mere og mere intens.
Sag efter sag bliver gennemgået i detaljer som vidner om et helt særligt menneskekendskab fra forfatterens side.
Oplevelserne som bliver gennemgået i bogen, er af så hårdtslående karakter at det er forbløffende at han kunne holde til det i længden.

Mange år efter krigen rejste Ib Melchior igennem Europa for at gense de samme steder som han gjorde tjeneste i under krigen. Denne rejse foretog han i selskab med sin kone og store dele af denne rejse er også beskrevet i bogen. Dette er flettet ind i fortællingen på en god måde som giver en pæn afrunding af oplevelserne.

Der er en del billeder i bogen, både autentiske, samt nogle af nyere dato. Man kunne ønske sig en lidt bedre billedkvalitet, da alle bogens billeder lider hårdt på det grove papir i de små størrelser.
Den er trykt på groft papir i paperbackudgaven.

Efterfølgende har jeg købt førsteudgaven i en hardback. Den større hardbackbog, er noget mindre anstrengende for øjnene at læse, så den vil jeg anbefale at skaffe, med mindre at man har et falkeblik.

Bogen er virkelig god og kan læses af alle som har blot den mindste interesse i krigen. Jeg vil endda mene at mange uden speciel interesse for dette, kan få glæde af bogen.

Dog skal man have en vis alder for at få noget ud af bogen, da den beskriver menneskelige og politiske sider som uvægerligt kræver lidt livserfaring at forstå.

Den er skrevet i et glimrende sprog og med en fin sans for hvad der kan interessere læseren. Samtidigt er der udvist en fantastisk evne til at beskrive lokationer og mennesker, så man næsten kan se det for sig.
En mageløs fortælleevne!


Dan Mouritsen
"Gefechtstand Silkeborg Bad"


Bogen er en stor samling af viden, billeder, historier og fortællinger omkring det tyske hovedkvarter på Silkeborg Bad under 2. Verdenskrig.

Bogen indeholder nøje beskrivelser omkring hovedkvarteret på Silkeborg Bad. Herunder også de bestyrkningsanlæg og bunkers som findes på og omkring området.

Bunkerne er meget nøje beskrevet med placeringer, typer og endda plantegninger over de enkelte modeller.
Ligeledes er der tegninger af antiluftværnstårn og andre konstruktioner.
Her findes også en beskrivelse af de mennesker som færdes på stedet, både officerer og andre.
Desuden er her beskrevet et hav af materiel, arbejdsgange og våben.
Bogen indeholder også fortællinger om enkelte situationer, både under og efter krigen, som alle har forbindelse til Silkeborg Bad.

Bogen er skrevet i en neutral tone og det er tydeligt at der er lagt meget vægt på at informationerne er så korrekte som muligt og dette understreges med masser af dokumentation, billeder og vidneudsagn.

I dette værk er tilvejebragt en utrolig mængde viden og materiale som må have taget mange år at samle sammen.
Forfatteren har med dette i ryggen også på overbevisende måde bekræftet eller afkræftet flere detaljer fra andre bøger som også er relevante for emnet. Her er der vist ikke meget tvivl om at Mouritsen har dokumentationen på sin side. Det er tydeligt at bogen er skrevet af en ildsjæl som har en omfattende viden om emnet.

Bogen er en hardback og trykt på mat papir i en rimelig kvalitet. Den indeholder mange billeder, tegninger og illustrationer som underbygger teksten. Billederne kunne dog være i højere kvalitet hvis de var trykt på glat papir.

Hvis man har interesse i historien omkring det tyske hovedkvarter, er denne bog uundværlig. Den rummer en enorm mængde viden omkring dette og jeg vil gerne give min bedste anbefaling til folk med denne interesse.
Til gengæld vil jeg også indskyde at bogens mange detaljer også er en tung omgang at komme igennem og de fleste nok vil springe en del i stoffet.

Selv om at denne store samling af mange forskellige emner naturligvis kan virke noget rodet, er bogen alligevel egnet som opslagsværk og det er nok der den har sin største værdi.


Eilstrup & Lindeberg
"De så det ske under besættelsen"

   

De 2 billeder til venstre er "Gå til modstand, billedet til højre "Bevar ro og orden".

De 2 bøger er samlinger, historier, beretninger og billeder fra besættelsestiden.
De er delt op i emner således at det ene bind "Gå til modstand" omhandler modstandsarbejdet og det andet bind "Bevar ro og orden" beskriver dagligdagen, tanker og politik.

Jeg synes at bogen "Gå til modstand" er den mest interessante og det er den som jeg vil koncentrere mig om i det efterfølgende.

Bogen indeholder, ud over grundteksten, også nogle uddrag fra andre bøger som er spænende og giver et godt helhedsbillede af modstandsarbejdet. Her er beskrivelser af alt lige fra nedkastninger, sabotage, våben, materiel, , schalburgtage, clearingdrab og likvideringer som på glimrende vis er sammensat til en interessant og overkommelig bog.
Bogen rummer en imponerende mængde billeder i glimrende kvalitet. -Faktisk har jeg aldrig set en bog om emnet med så mange billeder som denne.

Bøgerne er udført som hardback og er trykt på mat papir og har rimeligt pæne billeder som kun kunne præsenteres pænere på glat papir. Det er dog forståeligt at billederne er trykt på dette papir, da der er billeder på hver side.

Hvis man har en let interesse i modstandsarbejdet og ønsker en lidt bred viden om emnet, er "Gå til modstand" en glimrende begynderbog. Den spænder dog så vidt at der selvfølgelig er tale om relativt overfladiske forklaringer og indblik. 

Erfarne læsere om emnet vil også kunne få glæde af bogen alene på grund af mængden af de fine billeder.


Nogen egentlig forfatter er ikke opgivet, men bogen er redigeret af Th. Jessen.
En del af stoffet er samlet af Th. Sabroe.

"Derfor måtte vi sejre"

Er en samling historier og beretninger om modstandsbevægelsen i det midtjyske.

Bogen er skrevet i en tone som er ret påvirket af krigen og som nærmest må beskrives som selvhøjtidig og nedladende.

Denne tone klæder ikke bogen og i visse passager har jeg ligefrem stillet mig tvivlende over for det saglige i indholdet.
At den samtidigt er skrevet med gammeldags grammatik, gør den alligevel lidt sjov at læse og understreger at det trods alt er en gammel tekst.

Jeg kunne næsten fornemme hvordan det ville have lydt hvis den blev oplæst af Gunnar "Nu" Hansen. 

Førsteudgaven er fra 1945 og da jeg ikke har set den, kan jeg ikke udtale mig om kvaliteten.

Den viste udgave er fra 1985 og er trykt på fint kvalitetspapir som giver flotte billeder.

Der er faktisk mange gode billeder i bogen, så denne udgave er bestemt værd at gå efter.

Når man som jeg, bor i lokalområdet, er det en sjov bog, men set ud fra et bredt perspektiv er denne bog ikke noget stort.

Hvis man har en særlig interesse i modstandsarbejdet i det midtjyske, er bogen er glimrende supplement, men som generel viden om modstandsbevægelsen har den ikke den store værdi.

 

 

 

 


Jan Horskjær
"Silkeborg 1940 - 1945 - besat og befriet"

Bogen er en samling historier, beretninger og forklaringer, som prøver at give et helhedsbillede af tilværelsen i Silkeborg under 2. Verdenskrig.

Jan Horskjær forsøger med bogen at give så mange detaljer om dagligdagen for almindelige mennesker, modstandsfolk og soldater, at man får et godt overblik over tiden.

Her er redegørelser for utroligt mange ting, situationer, dagligdags problemer, tanker, forlystelser, begrænsninger og udvikling.

Her er også beskrivelser af det rod som tyskerne efterlod i de bygninger som de havde anvendt.

Bogen er en hardback som er trykt på fint papir og indeholder rigtigt mange flotte billeder.

Det har været et stort arbejde at samle alle disse billeder og overleveringer.

Selv om at der er beskrevet modstandsarbejde i bogen er dette ikke bogens hovedbudskab.

Til gengæld får læseren et godt overblik over hverdagen under krigen. 

Bogen er skrevet i et letforståeligt sprog og forfatterens evne til at beskrive tingene bør fremhæves som glimrende.

Det er næsten som at stikke hovedet ind i en tidslomme.

Dette er ikke nogen bog om frihedskampen og selv om den også omhandler dette i små bidder, kan bogen ikke anbefales som sådan.

Er man derimod interesseret i det historiske indblik i hverdagens småting, er dette lige bogen.

Bor man i Silkeborg, er bogen særlig interessant på grund af de mange gamle billeder.

 


Peter Øvig Knudsen
"Efter Drabet", Samt dokumentarfilmen "Med ret til at dræbe"

Bogen er en samling af historiske fakta, fortællinger og overleveringer, som alle omhandler modstandsbevægelsens likvideringer under 2. Verdenskrig.
Forfatteren giver et nuanceret billede af krigens likvideringer og baggrundene herfor og støtter dette med masser af dokumentation og samtaler. Samtidigt er der gjort et stort stykke arbejde ud af at beskrive de konsekvenser som likvideringerne har haft for både de pårørende og for likvidatorerne.

Bogen er ret ny, (1. udgave i 2001 ), og er udgivet i flere forskellige udgaver. Min udgave er en "Pocket-udgave" og set i bakspejlet var det et dårligt valg, da der er meget tekst i bogen og det derfor bliver anstrengende at læse de små typer. Jeg vil klart tale for at vælge en større bog og hellere en brugt bog i en ordentlig størrelse og kvalitet, end en ny pocketudgave i ussel udførelse. Dog vil jeg nævne at efterskriften i de nyere bøger giver en god afrunding på flere af bogens sager, men uden at det forandrer indholdet i bogens kapitler. 

Bogen er på et tidspunkt udgivet sammen med en DVD, "Med ret til at dræbe". Denne DVD viser en række klip fra interwiews med modstandsfolk og pårørende, samt en del rekonstruktioner. Denne DVD kan som bogen købes løst og sagtens ses uden at læse bogen og omvendt, men de støtter hinanden godt.

Der er nogle billeder i bogen af de forskellige personer, hvis historie som beskrives. Personligt kunne jeg godt have ønsket mig flere billeder i bogen.

Forfatteren har grebet arbejdet an på en fin blanding af journalistik og historik. Ordet "journalistik" kan let opfattes som overfladisk og lidt plat, men det er bestemt ikke det jeg mener. Derimod er det det opsøgende og målrettede som skal fremhæves.
Det er et ømtåleligt emne som er ankret dybt i de involverede og det er modigt at indlade sig på en grundig undersøgelse og beskrivelse af disse ting. Det har været ufatteligt vanskeligt at samle og skrive dette materiale, uden at træde nogen over tæerne og forfatteren har ganske givet balanceret på en knivsæg igennem hele processen.
Det har været et kæmpe arbejde med at samle alle disse informationer og det skinner tydeligt igennem at der er lagt vægt på at alle informationer er så korrekte som muligt.

Dette demonstreres også i bogen, hvor der flere steder sammenlignes og krydsrevideres i de forskellige kilder.
Teksten i bogen er godt skrevet og man får hurtigt tillid til indholdet.
Et fantastisk stykke arbejde!


Har man interesse i denne dystre side af modstandsbevægelsens arbejde, vil denne bog absolut give det allerbedste indblik.
Her bliver også afdækket andre sider af dette, i forvejen modbydelige, arbejde og det er bestemt ikke rare ting som dukker op af dybet. Under dække af modstandsbevægelsens likvideringer, har nogle begået rædselsfulde forbrydelser som omfatter rovmord, hævndrab og røverier. Disse ting bliver også berørt i bogen.
Hvis du vælger at læse denne bog skal du være forberedt på at din opfattelse af likvideringerne vil blive ændret for altid og tingene fremover vil fremstå i et dystert skær. Ikke fordi at likvideringerne ikke var nødvendige, for det var de, men fordi at tingene pludseligt kommer forbandet tæt på.

Læs den, hvis du tør....


Dr. Nat. V. Dahlsen
"I Nazismens Helvede"

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor forfatteren fortæller om sine oplevelser i tysk koncentrationslejr under krigen.

I bogen bliver man ført igennem en hjerteskærende fortælling, hvor forfatteren, ganske uden skyld i nogen forbrydelse, bliver taget til fange og deporteret til KZ-lejr, NeuenGamme & Sachsenhausen.

Her er dagligdagen fysisk og psykisk tortur, nedværdigelser, uretfærdighed, sult, slavearbejde, mord, sygdom og død.

Læseren bliver på en stille og neutral måde ført igennem rædslerne med et væld af detaljer som klart understreger at her virkelig er tale om en førstehåndsberetning af stor troværdighed.

Bogen giver et godt indblik i dagligdagens kamp for overlevelse i KZ-lejr. Dette er gjort på en måde hvor læseren ikke skånes for noget og får bekræftet grovheden de mange myteagtige og modbydelige historier om emnet.
Medrivende og barsk.... BARSK!

Bogen er en paperback i efterkrigstidens grove kvalitet.

På de fleste sider er der simple tegninger som understreger teksten. Desuden en del blandede billeder om emnet.
Teksten er i sagens natur gammeldags i grammatik og ordvalg.

Jeg tør roligt anbefale denne bog til alle med interesse for emnet. Den er velskrevet og oplysende på en måde som gør den svær at lægge fra sig. Dette er ellers en sjældenhed for en bog om fangenskab, men der er simpelthen meget indhold i form af historie og detaljerigdom.

 

 


Forskellige forfattere samlet af Johannes Fosmark
"Danske i Tyske koncentrationslejre"

Bogen er en lang række førstehåndsberetninger fra danskere som under krigen blev deporteret til tyske KZ-lejre.

Der er beretninger fra et bredt udpluk af KZ-lejre af alt fra politimænd, modstandsfolk og tilfældige. Den ene fortælling er mere grusom end den næste, men alligevel dukker der en lang række relativt enslydende oplevelser frem, også selv om det er fra lejre som er spredt over et stort område. Konklusionen må blive at der har været en vis systematik i KZ-lejrenes metoder.
Bogen er fyldt op med velskrevne beretninger af høj og troværdig kvalitet. En fantastisk samling af barske, ubarmhjertige, grusomme historiske fortællinger som dokumenterer et sort kapitel i den europæiske historie. -Selv i krigstid!

Bogen er en paperback i efterkrigstidens grove kvalitet. Siderne er ligeså i grov genbrugspapir, typisk for bøgerne fra denne tid. Teksten er grammatisk typisk for bøger fra denne tid.

Bogen er udgivet allerede i 1945. Det gør fortællingerne meget troværdige, da de er skrevet i fuldstændig frisk erindring. Dette understreges også af de enslydende oplevelser i bogen. Man skulle tro at tonen i teksten vil fremstå hadsk og bitter, men faktisk er teksten forbløffende neutral, dog med et lettere syrligt strejf nu og da.
Der er enkelte billedesider indlagt. Disse er trykt på glat papir og er af høj kvalitet. Disse er ikke direkte relateret til de enkelte fortællinger, men indsamlede autentiske billeder. -Jeg vil tro at disse primært er taget af amerikanske soldater. Der er måske ikke mange billeder i bogen, men der er til gengæld ikke lagt fingre imellem, så motiverne fremstår aldeles uden nogen form for censur!

Jeg synes at bogen er virkelig god og er ikke bange for at anbefale den til folk som ønsker indblik i denne del af historien. De mange beretninger flyder dog noget sammen og bliver svære at skille ad, så på den måde er bogen noget tung at læse. Den er nok mest velegnet i småbidder.


Carl Aage Redlich
"19. September"

Også denne bog er en samling af førstehåndsberetninger af danske som har lidt pinslerne i koncentrationslejrene. Bogen adskiller sig alligevel lidt fra de øvrige, da beretningerne udelukkende kommer fra brave, uskyldige danske politifolk, som udelukkende blev deporteret af politiske grunde.
Selv om bogens beretninger kommer fra vidt forskellige steder og tvangsarbejdets karakter var vidt forskellige, ligner de alligevel hinanden en del. Også her understreges den systematik som har præget arbejdsgangen og forholdene i disse arbejdslejre. Undtagelser er dog de beretninger fra udekommandoerne, hvor fangerne blev sat til at rydde op i de bombede ruiner. -Et bestemt ikke ufarligt arbejde, hvor bygningerne kunne kollapse når som helst og udetonerede bomber skulle fjernes.
Den ene beretning er mere hjerteskærende end den anden og der er ikke lagt skjul på tanker og følelser. Følelser der kom til overfladen når hjælpen dukkede op i form af Røde Kors-pakker eller afhentning af de hvide busser og ikke mindst Grev Bernadottes indsats. Modtagelsen tilbage i Danmark har også sat betydelige spor i de enkeltes erindringer!

Bogen er udgivet allerede i 1945 og grammatik og sprogvalg er der efter.
Mit eksemplar er en hardback udført i grov kvalitet, typisk for tiden.
Der er tegninger og billeder i bogen som understreger stemningen. Disse er trykt på det lidt grove papir og lider noget herunder, især da billederne ikke er særligt store. -Dog er detaljerne tydelige nok til at få stemningen med!

Jeg synes at bogen er rigtig god og den giver et bredt indblik i KZ-lejrenes rædsler. Der er mange detaljer med i bogen og beretningerne stammer fra en del forskellige lejre.
Dog bliver man mæt af disse indtryk og beretningerne begynder at flyde noget sammen efterhånden som man kommer igennem bogen.

Af samme grund vil jeg vurdere at man får mest ud af bogen i mindre bidder af gangen. Heldigvis er hvert kapitel i bogen selvstændige beretninger og kan læses som sådan.

Jeg tør godt anbefale bogen til alle med interesse i deportationerne og KZ-lejrenes rædsler.


Jørgen Jespersen
"Afdeling KK" / "KK og Krigen"

Jørgen Jespersen, den navnkundige "KK", har skrevet denne førstehåndsberetning om sin indsats som sabotør i BOPA under krigen. "KK" leverede en af krigens største danske bedrifter, som en af de absolut mest aktive sabotører.
I 2½ år udmærkede han sig som en modig, snarrådig, dygtig og aldeles produktiv sabotør, samt leder højt oppe i BOPA, hvor han til sidst havde omkring 50 mand under sig (herunder bla. Hugo "Uffe" Horwitz).
Han var stærkt eftersøgt af Gestapo som jagtede ham skånselsløst. -Faktisk blev han anholdt af Gestapo, men undslap mirakuløst ved hjælp af sin snarrådighed, kun med en gennemhullet frakke fra Gestapomandens pistol.
Jørgen "KK" Jespersen´s bedrifter ligger i den absolutte højeste ende af dansk indsats under 2. Verdenskrig, fuldt på højde med Anders Lassen.

Jørgen Jespersen har skrevet beretningen mange år efter krigens afslutning og det har været magtpåliggende for ham at begivenhederne er beskrevet korrekt. Til hjælp for dette, er der anvendt en del kildemateriale, bla. originale aktionsrapporter og samråd med andre sabotører. Dette giver bogen værdi i form af en høj troværdighed. Til gengæld er det gået noget ud over detaljerigdommen i fortællingerne, da lidt uklare begivenheder, ganske simpelt er udeladt! Det gør også at nogle af beskrivelserne er noget tørre og afstumpede.
Her er beskrivelser af sabotager i den tungeste ende af skalaen, partisankrig mod HIPO, samt problematikker med anskaffelse af våben og logi.

Mit eksemplar er en paperback, udført i billig kvalitet. Den indeholder en del billeder, endda billeder af resultater af nogle af sabotagerne. Desværre lider disse billeder af at være trykt på det matte papir.

Bogen et ikke ret stor, rent tekstmæssigt, så den er hurtigt læst. Har man interesse i modstandsarbejdet, skal man da have denne bog.
Når det er sagt, synes jeg at Jørgen Jespersen burde have leveret en meget større bog. Ikke mange (hvis nogen overhovedet) har været sabotør i så lang tid, i det omfang som KK har. Med det kendskab til begivenhedernes gang, må der være indhold til en langt mere rig bog og det er virkelig synd at den ikke er skrevet! -Også selv om der skulle være uverificerede detaljer med i indholdet.
Som sagt: Har du interesse i modstandsarbejdet, bør du have denne bog, men forvent ikke nogen knaldroman.

 


Jørgen Hesseldahl
"I Toldstrups Tjeneste"

Jørgen Hesseldahl var under krigen ganske ung modstandsmand. Det startede med drengestregsagtige udskejelser i form af et blad i kritiske toner, udgivet i et meget lille oplag i miljøet omkring Århus Tekniske Skole.

Siden udviklede tingene sig og Gestapo fik øje på Jørgen, som måtte gå under jorden.

Herfra gik tingene stærkt og Jørgen Hesseldahl blev dybt involveret i den jyske modtagelse af våben fra England, samt sabotage.

Bogen er en førstehåndsberetning og beskriver tingene på en enkel måde som må beskrives som ligetil og letforståelig.
Her er tanker, held, mod, død, frustration og flere andre ting set med en helt ung mands øjne, så fortællingen når vidt omkring.

Bogen giver da et indblik i Modtagegruppernes virkemåde, men dette er kun en lille del af indholdet i bogen. Ser man indholdet som helhed, er bogens titel nok lidt kulørt, da den nærmere beskriver Jørgen Hesseldahls oplevelser igennem krigsårene.

Bogen er udgivet af Frihedsmuseets Venner Forlags Fond i deres serie om modstandsarbejdet. 

Bogen er en paperback, trykt på lidt groft papir. Her er en del billeder som supplerer teksten med ansigter, lokationer og lignende og disse er også trykt direkte på det grove papir.

Jeg synes bogen er god og velfortalt. Den skiller sig dog ikke særligt ud fra mængden, men hører bestemt til i min samling.

Ønsker man en bog som giver et gennemgribende indblik i modtagearbejdet, er det dog ikke denne bog som ligger først for.

Jeg vil gerne anbefale den til folk som sætter pris på en førstehåndsberetning, uden at forvente en endeløs heltemodig smøre med en lang bloddryppende indsats med kuglerne piftende vildt omkring.

 


Thomas Harder
"Anders Lassens krig"

Denne bog handler, som titlen fortæller, om Anders Lassens indsats under Anden Verdenskrig. På samme måde som Suzanne Lassens bog om sin søn, er bogen bygget på research og overleveringer. Modsat Suzanne Lassens bog, er der i denne bog intet gjort for at forædle Anders Lassens handlinger og det giver et noget andet billede af vor krigshelt. -Ikke forstået på den måde at Major Lassens indsats på nogen måde er nedgjort, men præsenteret realistisk og veldokumenteret uden forherligende selvsvingninger. Den objektive og dokumentarkrævende indgangsvinkel, stiller også nogle sunde spørgsmål. Disse spørgsmål bringer læseren ind i en grumset og lidt ubehagelig verden og viser krigen og soldaterne fra deres virkelige side. Med andre ord er der intet forsøg gjort på at polere krigens handlinger. 

Bogen følger Anders Lassens færden, næsten dagligt, fra før krigens start til hans død i krigens sidste dage. Faktisk så minituøst at det skinner tydeligt igennem at forfatteren entusiastisk har gennemgravet alt det materiale som har været muligt at finde. Det har været et enormt arbejde at opspore, gennemlæse og krydsrevidere alt det materiale som har været nødvendigt for at skrive denne bog. -Ufatteligt!

Min bog er en hardback og indholdet er trykt på lidt groft papir. Der er billeder i bogen, men de lider slemt af at være trykt på det grove papir. Jeg kunne ønske mig flere billeder og hvis de var samlet på glat papir, fordelt jævnt i bogen, ville det være perfekt. 

Teksten er skrevet i et godt sprog som er let at læse og alligevel med respekt for de gengivelser af gamle breve og skrivelser. Dertil et hav af kildehenvisninger som understreger at dette ikke er skønlitteratur.

Den ekstremt detaljerede fortælling, vidner om et researcharbejde som man kun kan have stor respekt for. Den enorme detaljegrad gør til gengæld bogen tung at komme igennem og til tider kunne jeg, under læsningen, næsten ønske mig en "lightversion". På den anden side er der ikke udeladt noget og læseren får et komplet billede af både personen, situationen omkring ham og et historisk indblik i krigens gang og ikke mindst "forretningsgang". Med forretningsgang mener jeg de specielle arbejdsforhold som SOE og Commandostyrkerne arbejdede under. -Det er fantastisk at læse om de nærmest tilfældige udfald som SOE´s operationer fik.

Har man interesse i Danmarks højest dekorerede krigshelt under Anden Verdenskrig, må man bare læse denne bog.

 


Thomas Harder & Lene Ewald Hesel
"Kæreste Kek"

Nogle gange "falder der bare en appelsin ned turbanen" og det gav i dette tilfælde stof til denne bog. -Helt uventet blev forfatterne ringet op af en dame som kunne fortælle en utrolig historie. Baggrunden for denne opringning, var at damen, ret anonymt, var beskrevet flygtigt i Thomas Harders bog "Anders Lassens Krig".

Bogen omhandler et dansk/engelsk søskendepars deltagelse i Anden Verdenskrig under engelsk tjeneste. Søskendeparret Ellen og Henrik Karsten deltog på hver sin måde i krigen.
Henrik som officer i den engelske hær, med deltagelse i Afrika, Mellemøsten og Italien, samt var med til at få styr på tingene i Tyskland efter krigen. Henrik aftrådte som Major.
Ellen gjorde tjeneste i England i WRNS (Women´s Royal Naval Service) og var det meste af krigen i lytteposter langs Den Engelske Kanals kyster. Ellen blev underofficer i WRNS under krigen.
Begge vigtige poster.
Ellen og Henrik havde en meget flittig brevveksling under krigen og de fleste af disse breve eksisterer endnu og er grundlaget for denne bog, sammen med Ellens beretninger.

Bogen er anderledes på alle måder. Sådan set er bogen mest en samling breve, med lidt forklaringer til og ikke nogen egentlig beretning. Selv om det til tider flyder noget ud med personlige ting og der ikke som sådan er direkte handling i bogen, fortæller den alligevel mange ting. Man får et noget specielt indblik i de tanker som de to unge mennesker havde under krigen. Alt lige fra dagligdags færden og gøren, til intense passager hvor kun heldet afgør skæbnen. Dertil tanker om krigen, glæde, sorg, afsagn, kedsomhed, bekymring, fest, forelskelse og kærlighed.

Bogen er en hardback og er trykt på lidt groft papir. Der er en del billeder i bogen, men de lider lidt af at være ret små og trykt på det grove papir.
Teksten i bogen er primært afskrivninger af breve og dette er gjort med respekt for originalerne. Man vil dermed se en del engelske ord og betegnelser iblandt den danske tekst og det giver bogen charme. Man har dog undladt at skrive Å som "Aa", samt bruge store bogstaver efter de gamle normer. Til gengæld findes der mange ord som er skrevet i sin oprindelige grammatiske form.
Tingene er gennemarbejdet og der er et hav af kildehenvisninger og noter, som understreger at der ligger et seriøst arbejde bag bogens tekst. -Den er helt enkelt dokumenteret.
Dog er et evigt tilbagevendende irritationsmoment i bogen, at forfatterne har valgt at skrive brevenes afsendere EFTER hvert brev og ikke før. Det har gjort læsningen til en prøvelse engang imellem, da man utallige gange "har det forkerte ansigt på" og tror at brevet er skrevet af en anden. -Så man får læst mange af brevene 2 gange!

Jeg synes at bogen er god, da den giver et sjældent indblik i krigens "hverdag". De intense kamphandlinger fylder ikke meget i bogen, men er her. Måden man tackler artelleribeskydning og V-bomber på er også fortalt. De lange kedsommelige ventetider som ofte blev druknet i alkohol. Gnidninger imellem de tjenestegørende. Vennerne som blev dræbt. De meningsløse ødelæggelser.
Også kontrasten imellem danske og engelske holdninger til krigen belyses. -Også efter krigen og denne del er ret sundt at læse, selv om det ikke fylder meget, rent tekstmæssigt!

Forvent ikke nogen bloddryppende fortælling, men en dyb og sjælden indsigt i to modige unge menneskers oplevelse af Anden Verdenskrig.


Martin Holm, Morten Høppner og Kurt Stiggaard
"Bunkerne på Silkeborg Bad"

Bogen her omhandler slet ikke dansk indsats og hører egentlig ikke til i denne samling. Når jeg alligevel har medtaget den, er det fordi at bogens indhold trods alt er relateret til emnet og det dog er danske håndværkere som har bygget disse bunkere. -Man kan så mene at indsatsen lå på den gale side af fronten, men alligevel.
Mange som læser disse bøger, har en almen interesse for Anden Verdenskrig og har måske lyst til at se disse efterladenskaber.

Bogen har egentlig ikke hverken handling eller nogen særlig rød tråd. Den fortæller heller ikke meget om baggrunden for de enkelte bunkertyper eller deres placering. Sådan set er bogen ikke ret godt gennemarbejdet og er fyldt med tekstfejl. Til gengæld er den tydeligvis skrevet af entusiaster som brænder for emnet, måske endda grænsende til det nørdede. Denne ånd fra forfatterne skinner igennem og gør bogen god og der er fokus på en masse små sjove detaljer.
Der er mange gentagelser i bogen, men det er logisk da bogen helt enkelt beskriver hver enkelt bunker og mange af disse er af samme type. Silkeborg Bunkermuseum står for udgivelsen og bogen er nok mest en guide med en masse baggrundsviden. Bogen indeholder også et nøje gennemført kort som viser hver bygnings placering i landskabet, med navn og typenummer.

Bogen er en paperback, trykt på fint papir og er fyldt med billeder og illustrationer.

Hvis man er interesseret i disse bunkere, må man bare se bunkermuseet. Ønsker man at se bunkerne i skoven, vil jeg absolut anbefale bogen, både til oplysning og vejfinding. Det er faktisk en særlig oplevelse at gå mellem disse fortidens kolosser. De fleste er mere eller mindre tildækkede, som ville skoven opsluge dem til glemsel, men mange kan man sagtens gå ind i endnu.
Vil man have den helt ekstraordinære oplevelse, afholder Silkeborg Bunkermuseeum et årligt arrangement i maj som kaldes "Bunker by Night". Her er der en guidet tur rundt til mange af bunkerne. Dette er krydret med statister i gamle tyske uniformer og våben, sabotører i lange frakker og hat, bevæbnet med Stenguns. Nogle gange kan man også se restaurerede køretøjer fra besættelsestiden. Læs mere om dette på Bunkermuseets hjemmeside. Her finder du også Bunkermuseets åbningstider. http://www.silkeborgbunkermuseum.dk/


Jacob Sørensen
"For Danmarks ære"

En god ven ringede en dag fra Føtex og fortalte at han under en indkøbstur havde fundet en bog som så interessant ud. Efter en kort beskrivelse af omslagets tekst, var jeg interesseret og han købte den til mig.

Vi havde begge fået det indtryk at bogen omhandlede danske personer som gjorde sig bemærket i engelsk tjeneste under krigen. Det må da siges at være et interessant emne og lige i min ånd.

Men... Jeg blev slemt skuffet, da det viste sig at bogen stort set ikke omhandler og fortæller om enkelte personers indsats, men snarere et dybdegående blik på de problematikker som det var for de frivillige at komme i engelsk tjeneste.

Jeg skal prøve ikke at sable bogen ned under jordhøjde, men det er svært da bogen ligger meget langt fra de forventninger jeg havde til den, ud fra omslagets beskrivelse.

For mig at se er bogen kedelig, uinteressant og skrevet uden synderlig føling med hvad der kan være interessant for den almindelige læser.
Jeg bør nok ikke dømme bogen helt, da jeg halvt inde i bogen, opgav at læse den færdig, men blot skimmede resten. -Uden at finde noget interessant.

I bogen bliver der kørt rundkreds i et væld af detaljer, om og om igen, til man lulles i søvn. Hovedparten af disse detaljer er uden den fjerneste sammenhæng med dansk indsats under krigen og endnu mindre "for Danmarks ære". -Nærmest det modsatte, da mange af disse omhandler afslag og engelsk bureaukrati, samt forfatterens formodninger og konklusioner.

Når det er sagt, må man respektere det enorme arbejde som det har været at samle alt den viden. -Ned til mindste petitesse.

Bogen er en hardback med en del billeder som dog lider slemt af at være trykt i små størrelser på groft bogpapir.

Med mindre man har et helt konkret ønske om at vide om de problematikker som danske frivillige mødte for at komme i engelsk tjeneste, vil jeg overhovedet ikke anbefale denne bog. Selv føler jeg mig nærmest snydt.

 


Gunnar Dyrberg
"De ensomme ulve"

Gunnar Dyrberg var en af de 4 frihedskæmpere i Holger Danske, som kaldtes "De ensomme ulve". De øvrige var Patrick Schultz, Bent "Flammen" Fauerschou-Hviid og Jørgen "Citronen" Haagen Schmidt.
De beskæftigede sig med modstandsarbejde af forskellig art, men blev mest kendt for deres stikkerlikvideringer.

Bogen er en førstehåndsberetning, hvor Gunnar Dyrberg kort opridser sine rødder og derefter springer direkte ud i oplevelserne under krigen. 

Bogen er skrevet ret bramfrit og lægger ikke skjul på noget, dog er der ikke mange enkeltheder som udpensler handlingerne. Til gengæld er bogen ret rodet og man får det indtryk at fortællingerne springer noget frem og tilbage, rent tidsmæssigt. Jeg har læst mange bøger om emnet og kan også genkende en stor del af personerne i bogen fra andre fortællinger.

På trods af den rodede tekst, synes jeg at bogen er god. Dyrberg var også med i ilden i en af de hårdest ramte modstandsgrupper under krigen. Afhængigt af synspunktet, måske DEN hårdest ramte gruppe, for selv om Hvidstensgruppen nærmest blev udslettet, mistede Holger Danske flere medlemmer til tyske værnemagt. De må have levet under et enormt pres og det er forståeligt at de havde svært ved at holde til det psykisk.
Der er heller ingen tvivl om at tyskerne tog likvideringerne meget alvorligt og likvidatorerne var blandt de mest eftersøgte.

Bogen giver et dybt indblik i arbejdet i Holger Danskes aktiviteter, medlemmernes færden og gøren og især "De ensomme ulves" virke.

Man får ligefrem et godt billede af hvordan organisationen havde meget svært ved at holde sammen i de mest pressede perioder. -Medlemmerne "blev taget" hurtigere end de kunne rekrutteres.

Bogen er en hardback, trykt på typisk groft bogpapir. Der er enkelte billeder i bogen, men de skæmmes af deres beskedne størrelse på det grove papir.
Jeg kunne ønske mig lidt flere billeder, samt i større størrelser.

Gunnar Dyrberg var en af de helt store personligheder og har man interesse i modstandsarbejdet, får man her et dybt indblik i denne gruppes aktiviteter. Derfor er jeg ikke bange for at anbefale bogen.

 


Aage Staffe
"En smededreng går til modstand"

Aage Staffe´s indsats, foregik midt i Københavns gader, hvor han, under dæknavnet "Lille John", indgik i BOPA på et ret tidligt tidspunkt i krigen.

Trods sin meget unge alder, befandt han sig midt i brændpunktet, over en lang periode, hvor han var med i et stort antal aktioner.
I bogen beskrives en del kendte store aktioner, samt anekdoter og udklip fra mindre aktioner. På samme måde, er det let at genkende flere kendte sabotører, som Aage har haft et tæt samarbejde med, under krigen.

Bogen er en førstehåndsberetning, skrevet i et medrivende og farverigt sprog. Det er en meget bramfri fortælling, hvor tingene bliver beskrevet ret ligeud, på godt og ondt.

Bogens fortælling starter med Aages barndom i et fattigt arbejderkvarter i hjertet af København. Faktisk fylder denne del omkring 130 sider og er dermed en stor del af bogen. Normalt tager jeg afstand fra den slags ting, da det ikke rigtigt har noget med bogens hovedemne at gøre. Det er fint at en forfatter fortæller lidt om sin baggrund, da det måske giver et bredere billede af personen bag historien. Hvis det ikke holdes kort, er det let at blive utålmodig, som læser, da det jo egentlig ikke er det som bogens titel peger på. Men i dette tilfælde, oplevede jeg et unikt indblik i forholdene, som disse mennesker levede under, på det tidspunkt. Aage slap simpelthen godt fra det, med sin utrolige fortælleevne, der medrivende fastholder læseren, på en underholdende og oplysende måde.
Oplevelserne fra krigen, berettes på samme direkte måde. Aktionerne som beskrives. Fejltagelserne. Succeserne. Kamptrætheden og stress. Personlige tab. Aages syn på måden som organisationen var opbygget på, samt de udfordringer "arbejdet" bød på. Alle disse ting, gør bogen til en værdifuld og troværdig førstehåndsberetning.
På den negative side, fylder Aages stærke politiske overbevisning for meget i teksten. Til tider, tog jeg mig selv i at irritere mig over det, da jeg ikke har købt bogen for at få serveret propaganda.

Min bog er en paperback i god størrelse. Der er jævnligt billeder og tegninger, som passer ind i teksten og fint sætter ansigt på de omtalte personer.

Mit samlede indtryk af bogen, er rigtig god og jeg er ikke bange for at anbefale den.


Sven Ove Gade
"Toldstrup - En biografi om en modstandshelt"

Min interesse for Toldstrups arbejde under krigen, ligger meget i retning af Toldstrups dagligdag, med alle de udfordringer som fulgte heraf. Hvordan løste han den uendelige strøm af opgaver? Hvordan oplevede han de forskellige situationer? Hvordan klarede han sig ud af tingene, når det brændte på?

Set i bakspejlet, var det jo slet ikke en biografi, men en førstehåndsberetning, som jeg skulle have købt.

Alt i alt, var bogen et fejlkøb.

Jeg skal forsøge herfra, at holde min vurdering så neutral som muligt.

Sven Ove Gade har en ret journalistisk tilgang til emnet, hvor han, set med mine øjne, har fremhævet dele af historien og dermed præget tingene i den retning. Det vender jeg tilbage til.
Det skinner igennem, at der er brugt et stort antal timer på research, som grundlag for denne bog. Alene mængden af kildehenvisninger, er imponerende. Der fortælles fra Toldstrups barndom og helt frem til hans død, på en oplysende, men absolut respektfuld måde.

Der er samlet en del anekdoter og småfortællinger, som er spredt over hele bogen. Disse er fint passet ind i teksten og understreger glimrende, hvilken stemning, hvilke personligheder og forskellige syn på de enkelte situationer i bogen. Bogen er en rigtig fin biografi og fortæller meget om Toldstrups liv.
På den negative side, synes jeg at forfatteren har ladet konflikten mellem Bennike og Toldstrup, under krigen, fylde alt for meget i bogen.

Der er ingen tvivl om at denne legendariske konflikt har fyldt meget, men læseren bliver bombarderet med indtryk, udtalelser og tekststumper, taget ud af sammenhænge, så det mest af alt ligner konspirationsteorier. Dette fylder så meget i bogen, at jeg følte, at Toldstrups indsats for Danmarks frihedsbevægelse, nærmest blev lidt sat i baggrunden, da jeg læste den.

Min bog er en paperback i fin størrelse. Der er en del billeder, som passer fint ind i teksten, men lider lidt under at være trykt på det lidt grove papir.

Min samlede vurdering af bogen, er at den giver et fint billede af personen Toldstrup´s liv. Men jeg tænker at der findes bedre materiale omkring Toldstrups indsats under krigen.


Jens Toldstrup
"Uden kamp, ingen sejr"

Endelig fandt jeg et eksemplar af Toldstrups egen førstehåndsberetning. Jeg har ledt efter den i årevis, men har ikke kunnet opspore et eksemplar, før nu.

Mine forventninger var høje, så jeg gik straks i gang med at læse bogen.
Jeg blev ingenlunde skuffet.
Toldstrup beskriver med egne ord, sin, mildt sagt, bemærkelsesværdige indsats under krigen.

Efter indledningen, hvor han fortæller om sin baggrund og ikke mindst, den knusende skuffelse, der ramte ham, da han oplevede hvordan det officielle Danmark, håndterede besættelsen. For Toldstrup, var det ganske ubærligt, at man bare lagde sig ned, omtrent uden modstand og oven i købet formanede til samarbejde med tyskerne. Derfra kastes læseren ud i en rystende beretning, hvor brave danske modstandsfolk, udførte et vanvittigt farligt stykke arbejde. Omfanget af dette arbejde, er voldsomt! Det er ubegribeligt, at Toldstrup ikke blev "taget", når man tænker på hvor indvolveret han var. Bogens indhold, afslører et væld af detaljer og giver et godt billede, af modtagearbejdets forretningsgang.

Min bog, et nummereret eksemplar, er en paperback fra 1947 og er trykt på fint glittet papir. Alderen har sat sine spor, så tryksværten efterhånden har gennemtrængt det tynde papir, så teksten på bagsiden af papiret, kan anes. Det gør nu ikke så meget, så bogen er letlæselig, når øjnene lige vænner sig til det. Der er en del fine billeder, trykt på tykkere sider, i fint glittet papir, så billederne kommer til sin ret.

Har man interesse i modstandsarbejdets modtagegrupper, tør jeg roligt give denne bog, min varmeste anbefaling.

Det er mig ubegribeligt, at den er så vanskelig at finde. Den burde genoptrykkes, så alle interesserede, let kan skaffe sig den.

Jeg vil endda tillade mig at mene, at bogens indhold, burde filmatiseres.

 



Povl Falk-Jensen
"Holger Danske Afdeling Eigil's sabotager og stikkerlikvideringer under besættelsen"

Denne beretning af Povl Falk-Jensen, har ligget gemt i årevis, men er nu endelig blevet udgivet af "Frihedsmuseets Venners Forlag".
Povl Falk-Jensen var en særdeles aktiv modstandsmand, i København, under krigen. Hans langvarige aktive periode, har givet stof til denne førstehåndsberetning, hvor sabotageaktioner og stikkerlikvideringer, samt daglige problemer og gøremål, beskrives detaljerigt. Der bliver ærligt fortalt om de voldsomme oplevelser, ubehaget, frygten, hadet og den psykiske nedslidning, som aktionerne medførte. Bogens indhold, er rigeligt stof, til en fyldig film om emnet. Den er velskrevet og troværdig. Har man interesse i modstandsbevægelsens arbejde, må man bare læse denne bog.

Min bog er en paperback, i fin størrelse. Den er illustreret med en del billeder af personer, bygninger, våben og avisklip.


Siden er som sagt under opbygning og flere bøger vil blive kommenteret hen ad vejen...

Til toppen